Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag09.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Gästkrönika

Cognicore - kosttillskottet som Sahlgrenska kvalitetssäkrar

Publicerad: 7 maj 2010, 15:08

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Även om ni inte längre får se och höra FoUU-chefen professor Michael Nilsson så vill jag ändå rekommendera reklamfilmerna som Natures of Scandinavia lagt ut på YouTube nyligen. För mig ter sig detta som lika delar av misstänkt pseudovetenskap och bondfångeri där man försöker locka in folk att bli distributörer i bolagets nätverksförsäljning à la Tupperware.

I en reklamfilm kan ni få höra att ”Alla vet att broccoli är nyttigt, och har vetat det länge. Forskare har nu tagit reda på vad det är som gör broccoli så unikt effektivt, och resultaten sprids explosionsartat inom forskarvärlden och media. Broccolieffekten kan jämföras vid en rostskyddsbehandling av hela din kropp, varje dag. Ämnen i broccoli är centrala för att hålla tillbaka åldrandeprocessen i varje cell i din kropp, i synnerhet i hjärnan. Men den broccoli som du som vanlig konsument kan få tag på den räcker inte. Natures of Scandinavia leder forskningen om broccolieffekten som idag är det mest spännande hälsofenomenet.”

Och i en annan film kan ni få se en kort sekvens med Sahlgrenskas fasad och sedan en av sjukhusets forskare. ”Natures of Scandinavia har med sin ledande roll inom forskningen kring broccolieffekten tagit fram en helt unik metod för att utvinna och säkerställa de åtråvärda näringsämnena i broccoli. Natures produkter med broccolieffekt kvalitetssäkras, och det sker genom en unik mätmetod som är utvecklad av Natures vetenskapliga råd under ledning av docent Ola Hammasten vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg. Det garanterar att varje produkt innehåller optimal mängd effektiv näring. Natures gör på så sätt broccolieffekten tillgänglig för alla. Kosttillskottet Cognicore skyddar dina hjärnceller på ett optimalt sätt och formulan är så effektiv att den faktiskt gynnar alla celler i din kropp.”

Jag tror att Cognicore biter sig själv i svansen här. När bolaget dels säljer tabletter med vad som påstås vara farmakologiskt aktiva mängder sulforafan, som kan påverka kroppens celler via transkriptionsfaktorn Nrf2 eller andra mekanismer, dels hävdar att detta kan bromsa den fysiologiska processen åldrande så bryter man rimligen mot läkemedelslagen.

Så här står det på Läkemedelsverkets hemsida: ”Enligt 1 § läkemedelslagen avses med läkemedel varje substans eller kombination av substanser som tillhandahålls med uppgift om att den har egenskaper för att förebygga eller behandla sjukdom hos människor eller … modifiera fysiologiska funktioner genom farmakologisk … verkan ... Det är alltså avsikten med produkten och/eller dess medicinska egenskaper som är av betydelse vid klassificering.”

Det blir spännande att se vem som kommer att agera först. Blir det sjukhusdirektör Jan Eriksson, universitetets rektor Pam Fredman, Sahlgrenska akademins dekanus Olle Larkö eller Läkemedelsverket? Men kanske har jag fel, kanske är det ingen som bryr sig om sjukhuset och akademin kopplas samman med panaceapiller och något som liknar ett pyramidspel.

MATS REIMER

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev