Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag22.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Gästkrönika

DAD – dubbel-arbetande-depression

Publicerad: 29 April 2019, 10:18

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.


Förlossningsdepression känner vi till, men hur bekanta är vi med ”back-to-work-blues”? Det där mystiska som ibland inträder när vi har varit lediga och ska i arbete igen. Den här åkomman drabbar kanske främst föräldrar, särskilt kvinnor, eftersom de ofta tar större ansvar i hemmet än vad männen gör. Dubbel-arbetande-depression, så kallad DAD, slår till med full kraft. Har man flera barn, kan DAD sitta i flera årtionden. Man går till doktorn och blir sjukskriven kortare eller längre tid. Kanske för utmattningsdepression eller något annat som försäkringskassan kan godta.

Många kvinnor drabbas av DAD någon gång i livet. I klartext, de sliter för mycket både hemma och på jobbet. Inom sjukvården finns olika slags hjälp att få, men om man vill, orkar och klarar av att göra något själv för att ändra sin situation – hur gör man då?

Manualen kan vara ”Jag lämnar ekorrhjulet – ett liv utan lönearbete” av Åsa Axelsson (Norstedts, 2019). Observera att DAD inte är något made up by Sjukhusbibliotekarien, utan ett uttryck som författaren använder för sin åkomma.

Åsa Axelsson hamnar inte bara i blöjträsket utan sjunker ner i DAD där inte ens fredagsmys med tacos i kretsen av fyrabarnsfamiljen uppfattas som roligt. Vi får följa hennes resa genom sjukskrivningen där hon så småningom lyckas ta tag i sin situation. Hon bestämmer sig helt sonika för att stanna hemma. Kan vi klara oss på en lön? frågar hon oroligt sin make. Du får väl räkna på det, svarar han.

Åsa plockar fram miniräknaren och börjar knappa. Precis som många familjer har de bostadslån och andra kostnader som bygger på att familjen har två inkomster. När Åsa inte arbetar har hon god tid att se över hur mycket mjölk familjen egentligen konsumerar, men också hur mycket mjölk familjen behöver enligt vedertagna hälsorekommendationer. Här skiljer det sig och Åsa lyckas få familjen med på ransonering av mjölk. Enbart på detta sparar de in drygt 6 000 kr per år! Peppad av detta fortsätter Åsa att se över det ena området efter det andra och inte minst viktigt, baxar upp familjemedlemmarna på tåget.

Nu är detta en familj med ”stor” ekonomi, det vill säga det finns marginaler och därmed verkliga möjligheter att införa snålregim utan nämnvärt lidande. Åsa är lärare på gymnasiet och maken forskare. Betydligt svårare ställer det sig för en familj med lägre inkomster, men ändå, möjligheter kan finnas beroende på livssituation, antalet barn, föräldrarnas yrke, bostadsort m m.

Någon nyfiken undrar kanske vad Åsas familj årligen lyckades spara in mest på? Av den digra listan på 41 punkter som redovisas ser vi att 40 000 kr sparas in på att inte renovera, 30 000 kr på att hyra ut rum till trevlig italiensk studentska, semester 27 500 kr, 24 000 kr genom att amortera mindre på lån, matkostnaden minskas med 17 680 kr och ytterligare 17 850 kr när familjen gick med på att äta grötluncher på helger och lov.

Heliga kor som julen gick att banta utan att familjen berövades något väsentligt och se där, 11 332 kr sparades. Det här med kvinnofällan och pensionen då? Åsa med make besöker en bank, räknar på det och presenterar en förbluffande lösning.

Hur Åsa mår? Allt mer toppen för varje dag som går!

ING-BRITT PERSSON

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev