Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag22.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Gästkrönika

Dagens Nyheter ångrar att man skrämde upp borreliapatienter

Publicerad: 9 november 2013, 11:27

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


I radioprogrammet Medierna i P1 kommenterade några av massmedias makthavare frågan om de väger in vilka konsekvenser medias rapportering om medicinska nyheter kan leda till. Bryr man sig om ifall publicering leder till obefogat ökad oro hos patienter eller hävdar man att journalistiken skall ha konsekvensneutralitet som ledstjärna?

Med facit i hand menade Eva Hamilton, VD på SVT, att de snarare borde ha varit mer kritiska i rapporteringen om vaccineringen inför svininfluensan, men hon poängterade att det är svårt att "lägga ribban rätt". Och det är förstås lätt att i backspegeln se att det hade varit ett klokare beslut, och betydligt billigare, att bara rekommendera vaccination till riskgrupper. Då hade vi nog sluppit nästan alla fallen av narkolepsi, även om priset sannolikt hade varit att några fler barn dog av H1N1.

DN:s chefredaktör Peter Wolodarski var mer självkritisk. "Det var ett fall uppmärksammat i somras om vår rapportering kring borrelia, alternativa behandlingsmetoder för borrelia och människors rädsla för borrelia där vår artikel utlöste en hel del rädsla. Den rapporteringen skapade en oro som vi inte riktigt hade förutsett. Det blev inte bra."

Kanske var DN:s okritiska artikel om den alternativa borreliadiagnostik och -behandling som bedrivs i tyska Augsburg ett olycksfall i arbetet, en sommarvikarie som fick för fria tyglar? Wolodarski konstaterade att man måste säkerställa att man har kompetens på redaktionen, och han känner sig nu trygg när DN har fått en vetenskapsredaktör med naturvetenskaplig doktorsexamen i bagaget.

En av de första saker som teknisk doktor Maria Gunther Axelsson gjorde sedan hon började på DN efter sommaren var också att försöka reparera tidningens borreliarapportering. Hon intervjuade statsepidemiolog Anders Tegnell om Smittskyddsinstitutets nya rapport under rubriken "Diagnostiken för borrelia i Sverige den bästa möjliga".

MATS REIMER

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev