Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Dansa på deadline

Publicerad: 29 maj 2014, 20:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Känner du någon irriterande sölig chorizo till medmänniska som ständigt skjuter upp saker? Eller platsar du rent av själv som en riktigt slö kabanossen som har svårt att komma till skott? Då guppar du sannolikt omkring i prokrastinering. Finare uttryckt kallas det just så när man segdrar på något man förväntas utföra trots att det kan resultera i bassning så det svider för en själv!

Just det här kontraproduktiva beteendet undersöker författarna Lina Wennersten, journalist med bevakningsområde kultur och psykologi, samt Alexander Rozental, psykolog och doktorand i klinisk psykologi vid Stockholms universitet, i nya boken ”Dansa på deadline – uppskjutandets psykologi” (Natur & Kultur 2014). Eller som Per Carlbring, professor i klinisk psykologi vid Stockholms universitet, uttrycker det i förordet: ”Prokrastinering – att medvetet skjuta upp något trots att det kan leda till negativa konsekvenser – är ett till synes motsägelsefullt fenomen.”

Vill vi förstå och kanske även ändra vårt beteende eller få fart på någon annan ska vi definitivt sätta upp ”Dansa på Deadline” på vår Att läsa-lista eller snarare Att göra-lista. Självhjälp vid egen prokrastinering eller om vi, bildligt talat, vill kicka någon prokrastinerare där bak – ”Dansa på deadline” är verktyget!

ING-BRITT PERSSON

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev