Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Dansk Tv2 avslöjar tysk borreliabluff

Publicerad: 2 oktober 2016, 07:29

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Nyligen sändes den danska tv-dokumentären Snyd eller borrelia; det danske ordet snyd betyder bluff eller bedrägeri, släkt med vårt verb snylta. Danska patienter som inte upplever sig hjälpta av den offentliga vården ges vid tyska privatkliniker felaktiga infektionsdiagnoser efter icke validerade blodtester eller blodmikroskopi. Vissa patienter har betalat hundratusentals kronor för månader eller år med antibiotika. Det ges även mer fantasifullabehandlingar som homeopati eller ozonbehandling.

Tv2 valde att Wallraffa genom att sända in flera friska programledares blod. Fyra påstods av de tyska laboratorierna ha tecken på aktiv infektion med borrelia och andra mikrober, och en femte reste till Tyskland och fick diagnosen via blodmikroskopi.

Programmet följer också upp några danska patienter som betalt stora pengar till de tyska läkarna, bland annat ett tragiskt fall med en ung småbarnsmamma som inte vill acceptera sin ALS-diagnos. Hon upplevde sig något bättre av behandlingen i Tyskland, ”jeg tror stadig, at jeg er syg af borrelia og ikke af ALS”.

Tv2 låter danska infektionsläkare redogöra för hur den normala vården ställer diagnos och behandlar borrelia. Programmet har lett till olika reaktioner. Christel Schaldemose, dansk socialdemokrat i EU-parlamentet, meddelar att hon kommer ta upp frågan om de tyska ovetenskapliga testerna med EU-kommissionen. Och danska Styrelsen for patientsikkerhed säger till media att de kommer granska Nordic Clinic i Köpenhamn, som sänder prover till de kritiserade tyska laboratorierna.

Patienter med svårförklarade symtom (eller med neurologiska diagnoser de fruktar) riskerar alltså att få felaktiga infektionsdiagnoser av oseriösa privatläkare. Även om det kanske är vanligare i Danmark än i Sverige, finns det även här patienter som tror att deras symtom beror på fästingburen smitta. Akademiska sjukhusets specialmottagning på infektionskliniken har hunnit utreda omkring hundra sådana patienter det senaste året. Bara en enda bedömdes ha en aktiv infektion i behov av antibiotika.

Nu får vi se om SVT:s dokumentärredaktion kommer köpa in detta danska granskande reportage. SVT sände för några år sedan en helt annan sorts film om borrelia, en fransk propagandafilm från den alternativa borreliarörelsen, full av faktafel. Det programmet fälldes också av granskningsnämnden på grund av att det strider mot kravet på opartiskhet. Nu har SVT chansen att korrigera sitt misstag.

MATS REIMER

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev