Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

lördag08.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Gästkrönika

Den gode doktorn

Publicerad: 25 september 2009, 08:05

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


En helg gick jag hem med ”Den gode doktorn”. Ja, inte i egen hög person förstås utan med romanen av den sydafrikanske författaren Damon Galgut.

Dr Frank Eloff är desillusionerad och cynisk. Han har blivit kvar som läkare på det gudsförgätna sjukhus i Sydafrika där det råder brist på allt: Patienter, utrustning, ambition. Personalen slutar förstås, en efter en, och ersätts inte. Livet är med andra ord shit för dr Eloff och det sedan många år för han hör ju själv till inventarierna.

Men så händer något som bryter tristessen – en ny läkare dyker upp, den unge ambitiöse Laurence Waters. Nu rubbas personerna, för att inte säga positionerna, på sjukhuset.

Dr Waters blåögda och något överspända idealism mot dr Eloffs ”kom igen när du har varit här lika länge som jag”. Klappat och klart för tvärkollision mellan doktorerna Eloff och Waters!

Vem författaren är? Här får jag citera The Guardian: ”Galgut är den bland Sydafrikas unga författare som är bäst ägnad att axla J. M. Coetzees mantel.”

Som ni förstår inga smågrejer för Coetzee skrev till sig nobelpriset i litteratur 2003.

Damon Galgut, född 1963 i Pretoria, har även fått Sydafrikas mest ansedda litterära pris, CNA-priset (Central News Agency Prize) 1992. Det fick han för sin roman ”The Beautiful Screaming of Pigs” eller, för den finns översatt till svenska, ”Grisars vackra skrik”.

Varför har det sydafrikanska sjukhuset brist på patienter? Tycker jag att du ska ta reda på själv genom att bekanta dig med ”Den gode doktorn” - lämpligen på närmaste bibliotek!

ING-BRITT PERSSON

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev