Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag09.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Gästkrönika

Den kiropraktiska vertebrala subluxationen är avskaffad

Publicerad: 20 maj 2010, 15:17

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Via ett par engelska bloggar fick jag veta att brittiska General Chiropractic Council, vars uppgift det är att ha tillsynsansvar över Storbritanniens kiropraktorer, har avskaffat subluxationen som begrepp.

Deras senaste bulletin meddelar att efter råd från GCC’s undervisningskommitté är deras ståndpunkt nu att subluxationen bara kan undervisas om som ett historiskt koncept (ungefär som de fyra kroppsvätskorna), och att det inte existerar någon forskning som tyder på att ”subluxationer” orsakar sjukdom eller några hälsoproblem.

Det finns ganska många legitimerade kiropraktorer i Sverige som hävdar att de hittar och åtgärdar subluxationer (till och med hos nyfödda). Denna imaginära åkomma har faktiskt haft en diagnoskod enligt ICD-9: 739 nonallopathic lesions not elsewhere classified. Allopati är sedan Hahnemann ett nedsättande sätt att benämna skolmedicin, och under 739 hamnade kiropraktiska icke-allopatiska ”lesioner”, vilket jag tycker verkar helt passande.

I ICD-10 har WHO istället plockat in de kiropraktiska subluxationerna under M99, Biomekanisk dysfunktion som ej klassificeras annorstädes, med M99.1 som vertebralt subluxationskomplex. (OBS! Ej att förväxla med äkta subluxationer av kotor, vilka klassificeras under M43.)

Risken finns dock att Kina trycker på politiskt för att få in sina TCM-diagnoser i ICD-11, Indien kommer att lobba för ayurvediska diagnoser, och så kanske  subluxationskomplexen  (som inga andra än kiropraktorer kan upptäcka) dröjer sig kvar i ICD-systemet. Men då borde i rättvisans namn även de antroposofiska diagnoserna få vara med i den WHO-certifierade icke-allopatiska familjen.

(I parentes kan nämnas att koreanerna inte är glada över termen traditionell kinesisk medicin, utan skulle vilja att det kallades traditionell östasiatisk eller orientalisk medicin.)

MATS REIMER

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev