Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Den skräckslagne psykologen och Kapten Louise

Publicerad: 9 november 2015, 10:27

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Alla har vi väl lagt märke till de där som dricker litet för mycket på flygresan. Kramar armstöden så knogarna bleknar, låtsasläser en tidskrift – jo, för de håller den upp-och-ner, en del är kallsvettiga och bleka, några bråkar med flygvärdinnan medan andra sitter tillbakalutade, blundar och ser ut att be med minst samma intensitet som Påven. Flygrädsla anar vi lång väg.

Psykolog Erik Matton är flygrädd. Hans sambo har fått ett spännande jobb. I Japan! Nu måste Erik Matton göra upp med sin ovilja mot flygturer. I ”Den skräckslagne psykologen botar sin flygrädsla med KBT” (Natur och Kultur, 2015) kan vi läsa om hans vedermödor.

Extra intressant blir det när han får följa med flygkapten Louise och hennes styrman Kenneth på en flight Stockholm – Luleå. Vår skräckslagne vän får i sällskap med besättningen besöka crew quarter, färdas på ett utfällbart säte precis bakom kapten och styrman, förtära en magisk macka i cockpit och väl framme göra den obligatoriska kontrollrundan under planet. På hemfärden – ja, hur tror ni vår psykolog mår på returen – är det flygstyrman Kenneths tur att föra planet safely home.

Precis som alla vi andra kan psykologer vara skräckslagna. Inte kan de bota sig själva heller - eller kan de faktiskt det? Du kanske inte precis kan få sätta dig i cockpit med en kapten Louise, men du bör ha goda chanser, om du gör övningarna och anammar tänket, att kunna behandla dig själv mot flygrädsla.

Stig ombord i boken och följ Erik genom hans KBT-behandling av sig själv!

ING-BRITT PERSSON

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev