Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Deppa inte, ta lite mer kosttillskott

Publicerad: 18 augusti 2009, 06:09

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Svensk Egenvård inbjuder till seminarium i Lund onsdag 30 september. I psykiatrins tjänst, är titlen. Men en elak skeptiker som jag har en alternativ rubrik: shoppa dig gladare i hälsokostaffären.

Moderator är läkaren Olof Jarlman, varken psykiater eller farmakolog visar det sig. Olof är en docent, röntgenläkare och spexare som har disputerat i nasologi med avhandlingen Näsan i erotiken. Han blir säkert en kul moderator även om det nog kunde bli ännu mer drag under galoscherna om man valt någon av bröderna Eriksson som moderator. Fast ingen av dem kan väl beskrivas som moderat, varken psykiater Tomas eller farmakolog Elias.

Fyra föredragshållare skall belysa olika ”naturliga” depressionsbehandlingar. Clas Malmström är först ut med egna och andras studier på rosenrot, och får kanske stå oemotsagd så länge inte professor Dan Larhammar dyker upp.

Beata Molin, farmaceut och adjunkt vid Sophiahemmets högskola skall berätta vad SBU och Cochrane anser om johannesört. Och jämfört med rosenrot så verkar johannesört ha imponerade bra dokumentation.

Det är dock ett problem med icke-standardiserade växtextrakt att man inte riktigt vet om de olika kapslar man kan köpa innehåller samma mängd aktiva ämnen som de kaplsar som använts i studierna. Om man nu alls skall stoppa i sig piller mot depression så håller jag ändå en slant på SSRI. Men jag kanske kommer att ändra mig.

Lars Bohlin skall tala om växter mot depression. Han leder en forskargrupp i Uppsala och är professor i farmakognosi. Det verkar som om farmakognostiker oftare har support från kosttillskottsbranschen medan farmakologer oftare samarbetar med BigPharma.

Slutligen skall Jan Palmblad tala om omega-3 som ännu ett alternativ till KBT och SSRI. Jan är professor i medicin vid KI, nyligen emeriterad. Även fettsyrornas dokumentation travar hästlängder framför rosenrötternas, men ändå en bra bit bakom Hypericum. The jury is still out.

Jag hoppas att denna eftermiddag inte blir en ren predikan för de redan frälsta utan att några agnostiker infinner sig och kan komma med kritiska frågor från auditoriet.

MATS REIMER

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev