Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Disclaimer 1177

Publicerad: 2 februari 2009, 12:13

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Sjukvårdsrådgivningen har nu bytt namn till 1177. Här skall allmänheten finna vederhäftig och koncis info om krämpor, sjukdomar och behandlingar. Det målet nås ofta tycker jag (fast jag tillhör förstås inte målgruppen), men ibland blir det bottennapp.

En kvinnlig anestesiolog är en flitig författare till ett stort antal av artiklarna på 1177, och de flesta av hennes alster är säkert bra. Men det blir problematiskt när hon i vissa fall är jävig utan att ange det.

För denna kollega arbetar inte bara med medicinska texter utan driver också en privat mottagning tillsammans med sin man, som är leg. kiropraktor. Och då tycker man att läkaren borde valt att avstå från att skriva texten om kiropraktik på Sjukvårdsrådgivningen/1177.

Men skrivit har hon gjort, och det utan att ange att hon talar i egen sak. Hon tar även upp kiropraktik i artikeln om KAM (alternativmedicin) och som en möjlig behandling av karpaltunnelsyndrom. Vidare tas kiropraktik med i artikeln om smärta, i artikeln om tennisarmbåge och i den om sjukgymnastik vid besvär i nacke, axlar och rygg.

Finns det evidens för att kiropraktik hjälper mot migrän som narkosläkaren påstår? Det finns tre kontrollerade studier i PubMed. En trettio år gammal RCT jämförde tre olika manipulativa behandlingar, där den ena var lika bra eller dålig som de två andra.

Av de två färskare visar den ena att kiropraktik inte är bättre mot migrän än gamla sortens antidepressiva(!), och den andra påstår sig visa att kiropraktik är bättre än placebobehandling. Efter att ha läst den studien är jag tveksam till om placebon var övertygande. Dessutom gjordes analysen inte enligt ITT, utan två patienter som avbröt kiropraktik uteslöts, och artikeln blev också bara publicerad i kiropraktorföreningens egen tidskrift.

Finns det evidens för att kiropraktik hjälper vid karpaltunnelsyndrom? Bara en enda RCT står att finna i PubMed och den visade ingen fördel för kiropraktik framför ”conservative medical care”.

Finns det evidens för att kiropraktik hjälper mot tennisarmbåge? En liten pilotstudie med 28 patienter var positiv till manipulation av handleden, mer finns inte att luta sig mot.

När hon skriver om andra alternativmedicinska behandlingar på 1177 så anger skribenten att det inte finns några säkra vetenskapliga bevis för att zonterapi eller osteopati fungerar.

Men när hon skriver om makens manipulativa specialitet utelämnas denna information, trots att det inte finns någon trovärdig forskning talande för att kiropraktik skulle hjälpa mot annat än smärtillstånd i nacke och rygg (och där hjälper det högst sannolikt ändå inte bättre än ett bra rutinomhändertagande hos allmänläkaren).

Jag blev tipsad om dessa tveksamt faktagranskade artiklar av Ragnvi Ekström Kjellin och hennes man Olle. De kontaktade för flera månader sedan webb-ansvariga på Sjukvårdsrådgivningen/1177 och påpekade både de dåligt underbyggda påståendena om kiropraktik och den uppenbara jävsituationen, men än har inget hänt.

Till slut får ni min egen jävsdeklaration: jag jobbar i offentlig vård och konkurrerar därmed om skattepengar med de (få) kiropraktorer som har vårdavtal med Västra Götaland.

MATS REIMER

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev