Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Dödliga biverkningar efter behandling av ”kronisk borrelia”

Publicerad: 3 augusti 2013, 06:11

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


En 30-årig kvinna dog på Mayo-kliniken efter att en stor candidainfekterad tromb helt blockerat tricuspidalklaffen. Tromben kom från den centrala venkateter hon burit i över två år för att få intravenös antibiotika mot en borreliainfektion hon inte hade.

Trots att 6 ELISA-test, 7 Western blot, 4 PCR-analyser av blod, och 5 PCR på urin var negativa, liksom LP (inklusive PCR), hade hon fått diagnosen "chronic Lyme disease" av en läkare i New York som specialiserat sig på att ställa denna diagnos. Efter en längre kur med peroral doxycyklin behandlades hon under 8 månader med iv ceftriaxon, följt av clarthromycin, minocyclin och parenteralt penicillin G.

Därefter sattes en central venkateter och via den fick hon under 27 månader cefotaxim som efter en tid kompletterades med iv doxycylin. Trots att behandlingen bara gjorde henne sjukare fick den fortsätta tills hon magrat över 20 kg och utvecklat leverpåverkan, blodbrist och trombocytopeni. En allmänläkare satte då ut antibiotikabehandlingen, men en månad senare fick hon ändå läggas in med svampsepsis, konfusion och ett Hb på 63.

Dagen efter inläggningen var hon förvirrad och då hon föll omkull gick hennes CVK sönder och den stora tromben orsakade akut hjärtdöd. EKG fortsatte en stund att visa elektrisk aktivitet, men cirkulationen hade helt upphört. Blododlingen visade Candida parapsilosis.

Jag kan inte tänka mig att svenska patienter får CVK på denna indikation, men jag vet att det finns patienter med den felaktiga diagnosen "kronisk borrelia" som får långvarig intravenös antibiotikabehandling på kliniker i Oslo och Tyskland, och en del lär även få det på en privat läkarmottagning i Huddinge.

Dessa svenska patienter, men även de som bara får långvarig peroral antibiotika, utsätts för risken att insjuka i pseudomembranös kolit orsakad av Clostridium difficile. Det verkar vara detta som drabbade den man med MS som felaktigt behandlades på Norsk Borreliose Senter i Oslo. Vårdskadan ledde till att klinikchefen fick en varning.

Den norske mannen överlevde sin kolit, men för en 52-årig kvinna i Minnesota ledde clostridiuminfektionen till döden. Hon insjuknade efter 5 veckors behandling med cefuroxim and telithromycin, och hon hade dessförinnan redan fått 5 veckor med doxycylin. Hon hade enligt sin allmänläkare och reumatolog inte alls borrelia, men uppsökte en annan läkare som ordinerade behandlingen.

Långvarig antibiotikabehandling kan vara farligt och behövs enligt experterna inte vid äkta borreliainfektion, och absolut inte vid pseudodiagnosen "kronisk borrelia". Norska myndigheter kommer knappast att acceptera felbehandlingen så mycket längre, utan Helsetilsynet kommer troligen agera som man gjorde när Lillestrøm Helseklinikk gav långvariga antibiotikabehandlingar till patienter med diagnosen ME/CFS.

MATS REIMER

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev