Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag15.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Gästkrönika

Dör någon om jag har en dålig dag på jobbet?

Publicerad: 9 Mars 2018, 13:39

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Bland de hundra mest sålda böckerna just nu, enligt en stor nätbokhandel, hittar vi ”Har jag en dålig dag kanske någon dör” där Christian Unge berättar om sitt liv som läkare i Sverige och Afrika. Vi får uppleva patientmöten, globala hälsoproblem, orättvisor i vården och annat surt. Ännu mer intressant är att författaren gör ett försök att dissekera sig själv, naturligtvis inte bokstavligt talat, men det hör knappast till vanligheterna att man inom läkar-, polis- och juristkåren än mindre militären fingranskar sig själv allt för mycket. Bibliotekariekåren ska vi inte tala om.

Vad händer egentligen om vi har en dålig dag? funderar Sjukhusbibliotekarien högt för sig själv. – Ja, inte är det någon som dör i alla fall, svarar kollegan från informationsdisken här i medicinska biblioteket på Östersund sjukhus medan hon ger det nyinköpta 1056-sidiga verket ”Brukner & Khan´s Clinical Sports Medicine” dess rätta välkomstbehandling.

Sjukhusbibliotekarien – i kraft av sitt informationsyrke – tycker särskilt mycket om följande reflektion i Christian Unges bok: ”Den medicinska forskningen har varit generös och gör vårt arbete mer och mer träffsäkert för var dag som går, men det betyder inte att fallgroparna är få, eller att utmaningarna försvunnit för läkaren med den individuella patienten på akuten, mottagningen eller avdelningen. Tvärtom. Det är en enormt stor mängd kunskap vi ska förhålla oss till varje gång vi träffar en patient.”

I sådana situationer, at the point of care, är det väldigt bra att via sitt medicinska bibliotek ha åtkomst till kunskapsstöd som Medibas eller kliniska beslutsstöd som UpToDate inkl UpToDate Anywhere ”when you have to be right”, Clinical Key for Doctos och allt vad de heter.

Grovt osötat nyckelhålsmärkt fullkornsbröd är nästan alltid bra för vår hälsa. Det är nästan samma sak med böcker om de ger oss nya kunskaper och vidgar våra perspektiv. ”Har jag en dålig dag kanske någon dör” är just en sådan bok.

Vi människor kan inte i alla lägen vara hundra procent perfekta. Alla gör misstag någon gång. Det är bra att prata om sina misstag. Annars riskerar vi göra om dem. Vad är värre än att begå misstag? Jo, att upprepa samma misstag och att intet ha lärt!

Kom, nu hoppar vi i Christian Unges sjukhuskläder, låt oss ta del av ”Har jag en dålig dag på jobbet kanske någon dör”. Om man arbetar på en svensk akutmottagning kan effekten bli förvånande om man först läser boken och sedan går på ett pass …

ING-BRITT PERSSON

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev