Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Down and out - jag får bottenbetyg

Publicerad: 18 februari 2008, 08:29

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Nu är det inte bara våra lågstadiebarn som ska få betygsliknande omdömen, även läkarna får nu vänja sig vid att på nätet få ris eller ros. Så om ni går in på www.doktorsguiden.se kan ni kolla vilket betyg er doktor fått.

Om detta är en webbsajt som föräldrar tänker konsultera innan de väljer barnläkare, så kommer jag kanske få det lite lugnare med färre patienter framöver. Jag får nämligen absolut sämsta betyg på alla områden: betyget 1 (det är lägst, max är 7) på både kompetens, empati, information och förtroende. En kort stund fick jag kämpa mot frestelsen att höja mitt eget betyg till medel. Det var nämligen bara en enda anonym person som lämnat betyg på mig (och jag tror jag vet vem du är!), så om jag skulle givit mig själv maxpoäng hade mitt medel höjts till en anständig 4.

Vill man lämna en skriftlig kommentar om doktorn så måste man registrera sig, men då är man inte längre totalt anonym; jag tror att det är någon slags eftergift för tryckfrihetsförordningen. Nätsidan har utgivarbevis från Radio- och TV-verket vilket gör att den har samma grundlagsskyddade rättigheter som dagstidningar, annars hade de inte fått ha en digital databas på oss läkare utan vårt medgivande.

Inte tror jag att journalisten Philip Nordenström från fina Saltsjöbaden tillhandahåller denna konsumentupplysning av altruistiska motiv, han vill nog bara tjäna pengar på nätsidans annonser. Men kvaliteten på rankingen kan man ju fundera över när Carl Troilius fick fina betyg (innan man tog bort hans namn).

Innan man registrerar sig som brukare av denna tjänst kan det vara värt att läsa det finstilta: ”Om vi mot förmodan säljer eller på annat sätt gör oss av med hela eller delar av vårt företag har vi rätt att samtidigt överlåta dina Personuppgifter” (med stort P). They’re only in it for the money.

MATS REIMER

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev