Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Downsizing i jul?

Publicerad: 18 december 2017, 13:18

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Goda nyheter, kära läsare! Norska forskare har hittat en lösning på planetens överbefolkning. Man uppfinner ett fiffigt sätt att krympa människorna till cirka en dryg decimeter. I denna miniatyrvärld finns många fördelar som att våra resurser räcker längre, inte minst pengar och allt möjligt annat. Paul Safranek och hans fru Audrey hoppar på idén om ett nytt miniliv, trötta som de är på den stressiga tillvaron hemma i Omaha. Bara det att fru Audrey i fegar ur i sista minuten och låter sig icke krympas. Maken redan förkrympt medan hustrun normalstor … ”Vad tror ni om dä?” för att citera allas vår Jul-Ernst med efternamnet Kirschsteiger, för övrigt en mycket duktig karl.

Krympt är krympt och blir aldrig stort igen, inser en erfaren husmor av den gamla stammen och greppar katastrofen direkt. Det kan även ni i ”Downsizing” som är en amerikansk science fiction dramedy film regisserad av Alexander Payne med stjärnor som Matt Damon och i en mindre, men likafullt viktig roll, Rolf Lassgård.

Filmen visades på festivalen i Venedig i augusti 2017 med USA-premiär 22 december och svensk dito kan bli 19 januari 2018, enligt välunderrättade källor. Litet efter julen hos oss, men kanske väl värt att börja tänka på downsizandet redan före jul? Inte minst med tanke på risken att förköpa sig och sedan får leva på nudlar till nästa löneutbetalning i slutet av januari.

Denna dramedy film tycks ha fått ett gott mottagande av kritikerkåren vilket triggar Sjukhusbibliotekarien att överväga en biokväll fram i januari. Hänger ni med i vintermörkret?

ING-BRITT PERSSON

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev