Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag22.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Gästkrönika

Dr X i Örebro skriver ut tbc-medicin mot borrelia

Publicerad: 8 april 2014, 10:05

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Jag förstår om inte alla läsare är lika intresserade som jag i de olika turerna runt den påhittade diagnosen ”kronisk borrelia” (inte att förväxla med de få fallen av långvarig äkta borreliainfektion, då i regel artrit eller acrodermatit). Ni som orkar läsa ännu en blogg om borrelia är välkomna att läsa vidare.

I den alternativa borreliavärlden anses ett par veckor med doxycyklin inte vara tillräckligt för att behandla infektionen. De alternativa borrelialäkarna använder mycket längre antibiotikakurer, de använder gärna flera preparat samtidigt eller i rotation mellan olika antibiotika, och ibland försiggår behandlingarna i åratal. Ofta påstås patienterna ha flera olika infektioner samtidigt, som bartonella, babesia, erlichia, twar, mycoplasma och anaplasma. Då kan det ordineras en cocktail med minocyklin, azithromax, artemisia, plaquenil och metronidazol. Och inte sällan tbc-medlet rifampicin.

I Norge finns flera läkare som sysslat med sådan behandling, men efter att Helsetilsynet tagit legitimationen från den mest framträdande av dem finns det varken i Norge eller Sverige någon läkare som öppet vill försvara dessa extrema antibiotikabehandlingar. I Örebro har det dock funnits en läkare som utan att göra väsen av sig har tagit emot patienter med ”kronisk borrelia”. På sociala media tipsar patienterna varandra om denne läkare.

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, granskar nu Dr X förskrivning av antibiotika. Gissningsvis går en stor andel av hans recept till patienter som anser sig lida av ”kronisk borrelia”. Av all antibiotika (mätt som DDD) som under förra året föreskrevs i hela Örebro län så stod Dr X för över 10 procent (enligt ett dokument från landstingets läkemedelskommitté). Dr X skrev recept på tre gånger mer antibiotika än hela infektionskliniken, ofta till patienter som bor i andra delar av landet.

Ett av de medel som Dr X ofta använt är tuberkulosmedicinen rifampicin. Han stod ensam för två tredjedelar av all rifampicin som skrevs ut i hela länet. Infektionsläkarna vill verkligen inte att vem som helst skriver ut rifampicin, risken för resistensutveckling är stor om man använder medlet på fel sätt. Dessutom är det vanligt med interaktion med andra läkemedel, effekten av till exempel p-piller kan minska så att de inte längre skyddar mot graviditet, och faran för leverbiverkningar är stor.

I Norge finns det mer formella restriktioner; det är reglerat vilka specialister som får lov att skriva ut rifampicin. En del norska patienter har då tagit recepten de fått på Norsk Borreliose Senter och åkt över gränsen för att få dem expedierade i Sverige.

MATS REIMER

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev