Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag21.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Gästkrönika

Drömyrken vid autism

Publicerad: 23 April 2015, 10:59

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.


Vad ska människor med autism göra för att dra ihop cashen till falukorven och makaronerna? Hur ser arbetsmarknaden ut för dem? Kan drömsysslor för autismfolk vara arbete i arkiv fast utan kundkontakter, forskare men utan undervisning, bokbindare, tapetserare, skogs- och trädgårdjobb, arbete med djur, professionell schackspelare, bonde eller kanske fotograf fast inte människofotograf? Dessa funderingar ansätter oss här på sjukhusbiblioteket medan vi bläddrar i en ny bok om autism och samtidigt väntar på att ett par tunna klienter ska installeras av en gosse med så tjusig titel som incident manager.

Somliga större bibliotek och universitetsbibliotek har ibland en avdelning som sysslar med bokvård. Gipsar, nja, jag menar förstås limmar och lagar trasiga ryggar och sidor, plastar nya böcker för att de ska hålla längre, fixar boklådor av syrafri kartong för åldersbeständig förvaring av äldre böcker som inte står framme längre osv. Vem sköter den här vården? Det kan variera, men inte alltför ovanligt att den kan ingå som en mindre del i en bibliotekarietjänst. Mången bibliotekarie skulle nog instantly susa upp i bokhimlen av förtjusning om någon annan åtog sig vården.

Nu reflekterar jag över nya boken ”Jobbmonstret : om att leva med autism och en omöjlig arbetsmarknad” av Terese Ekman som själv har en autismdiagnos. Hennes drömyrke är just att få jobba i bokvården. En slags professionell pysslare utan kundkontakter talar vi om här. Gudasänd skulle hon vara i biblioteksvärlden och kanske i andra världar också? Bibliotekarierna får välkommen avlastning och kan i stället ägna mer tid åt riktigt maffig hard core biblioteksutveckling. Ligga framom främsta linjen där och inte slamkrypa bakom buskagen.

Att nå fram till ett långsiktigt, fungerande jobb, trivas och må bra på arbetsmarknaden är väl vad vi kan önska autistiska personer liksom alla andra som är i arbetsför ålder, inte sant? Kapitel som ”Motstånd mot grupparbete” och ”Inlärd trevlighet, trevlighetströtthet och trevlighetsraseri” ruskar om begreppen för oss som inte är autistiska. ”Jobbmonstret” ger oss flera friska tankeställare och är dessutom rolig att läsa. Här fick vi med ett yrke till – en autistisk diagnos behöver inte utgöra ett hinder för att bli författare.

ING-BRITT PERSSON

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev