Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag27.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Gästkrönika

Dropp mot julångest

Publicerad: 28 November 2019, 11:30

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.


Julen nalkas och med den flera helgdagar i rad. Efterlängtad ledighet för många och mycket mer arbete för en del. Spännande tider med hårda klappar för småfolk som upplever sina första jular. Helvetet med hela badkar fulla av ångest och ensamhet för andra. Julen anfaller oss olika. Förvånansvärt många människor blir illa till mods vid tanken på vår största högtid. I köpcentren hör man redan i september uppgivna fraser som ”Jag tycker inte om julen, jag vet inte vad det beror på, men jag gör det inte. Måtte den snart vara över!”

Alla som plågas av julångest blir kanske inte så mycket gladare av vårt slentrianmässiga god julande hit och dit. Till intet förpliktigande. Annorlunda skulle det kanske kännas om önskningen åtföljdes av en inbjudan: ”Kom och fira med oss!” På ren svenska dela gemenskapen – förutsatt att vi har någon gemenskap att dela med oss av förstås.

Någon galamiddag talar vi ingalunda om här utan bara något så enkelt som grötfrukost på julaftonsmorgonen eller ännu enklare, julkaffe med dopp mitt på dagen. Var och en gör en insats efter förmåga. Vi skulle på så sätt väsentligt kunna minska ensamheten och förhoppningsvis öka välmåendet för ännu fler vid stora högtider som jul.

Bor du i Sandviken är du lyckligt lottad. Då kan du gå till folkbiblioteket som har öppet varendaste dag. Tidigare julaftnar har det vankats glögg och pepparkakor, så varför skulle det vara annorlunda i år? I Säffle är det inte heller så illa. Där bjuder självaste ICA Kvantum-handlaren in till julbord i butiken just på julafton. Pizzeriorna är ofta öppna. De fattade tidigt galoppen kring vikten av julöppet. Kanske för att de ibland blev uppsamlingsplats för julfirare som gått i kvav. Fler etablissemang skulle kunna göra som Aftonbladet rapporterar på nätet lördag 26 oktober:

”Julen innebär lågsäsong för Järnvägshotellet i Skara. Men i stället för att stänga dörrarna så öppnar de upp och bjuder in alla som vill ha sällskap på julafton. – Det kommer delas julklappar och för den som vill får man tillbringa natten här, säger Jessica Winbladh som driver hotellet.”

Helt onödigt med julsmärtor, tycker Sjukhusbibliotekarien, som vill knipsa bort lidandet lika radikalt som när kirurgen låter en bråkig blindtarm veta hut.

Sjukhusbibliotekarien sänder i stället, vid sidan av värmande digitalt julkaffe & pussmunnar (mördegskakan med hallonsylt heter faktiskt så) konkret omtanke i form av pålitliga råd som: Get the hell out of here! som det brukar heta i somliga amerikanska filmer. Fly på ren svenska!

Nej, här syftas inte på Thai Airways eller en sista minuten till Lanzarote utan in i ett hemligt liv där färdmedlet är en imponerande biografi som heter just ”Ett hemligt liv: Verner von Heidenstam och Kate Bang” (Bonniers, 2019). Biografin har tagit fyra år på sig att uppstå vilket betyder att den hunnit bli präktigt tjock och bra, så att den räcker julhelgerna igenom ända bortom Tjugondag Knut. Tilläggas kan, att vi även bjuds litteraturvetenskaplig forskning paketerad på ett högst tilltalande sätt av vår främste Verner von Heidenstam-kännare Martin Kylhammar, professor vid Linköpings universitet och tillika gästprofessor vid Sorbonne i Paris.

Möt nationalskalden och nobelpristagaren Verner von Heidenstam som bland annat har skrivit ”Karolinerna” och texten till ”Sverige, Sverige, Sverige, fosterland”. Och Kate Bang, tvåbarnsmamma från Köpenhamn, som precis förlupit sin man, kammaradvokaten Otto Bang. Dessförinnan hunnit med att vara otrogen med CL David, en med gammelfarmors mått ”mäkta granner kär” och tillika en av Danmarks rikaste män. Bort med julgråten och på med pälsmössan för nu förflyttar vi oss in i vintern 1916 vid tiden för första världskriget. Unga Kate har rest bort med barnen för att rekreera sig en smula. Verner, en rätt skaplig Casanova, men något utbränd och utskämd efter tre skilsmässor, inte minst sista fruns otrohet med trädgårdsdrängen (quel scandale!), har även han tänkt sig en rekreerande vistelse och gott folk, ridån kan gå upp …

Men först, glöm inte att ladda upp med ordentlig färdkost för resan är lång. Någon som är hemfallen åt choklad ropar att en tvåvånings Aladdin-ask ter sig mycket lämplig. Önskar man dinera in style är det skaldjur, fågel, jordgubbar och champagne som gäller, med andra ord, Verners favoritkrubb.

Biografier fungerar ibland likt droger, patienter kan reagera minst sagt olika och på en del tar medicinen inte alls som förväntat. Så kan det vara med ”Ett hemligt liv”, men däremot finns inga kända biverkningar rapporterade.

Att under julhelgerna grotta ner sig i ”Ett hemligt liv” bör ge effektiv smärtlindring till många som pinas av julångest. Julhatarna sveps iväg från Kalle Anka, honungsglaserade revbensspjäll och kompakt mörker in i en myllrande värld som har precis allt:

Kärlek och spänning, passioner och spioner, privatdetektiver, prinsar och naziagenter, herrskap och tjänstefolk och bankfolk, långresor, praktgräl, ett och annat Ménière-anfall, intriger, lögner och svek, mörka hemligheter och erotik i snöiga grandungar ... Jamen, vad mer begär ni i midvintern!

Här trakteras vi med oemotståndlig andlig spis, menar Sjukhusbibliotekarien, som seglat igenom ”Ett hemligt liv” inte bara en, utan två gånger under den gångna hösten. Inte minst alla rikligt förekommande cliffhangers i slutet av kapitlen ger läsningen oavbruten vind i seglen.

Seriemaraton i soffan ägnar sig en del åt. River av alla avsnitten i en tv-serie och inget fel med det, särskilt inte om serierna är bra och välgjorda, men det finns så mycket mer – där allt slags hittepå inte har en chans. Kära läsare, det här är The Real Thing och med det önskar Sjukhusbibliotekarien en riktigt angenäm helg till julälskare såväl som julhatare.

ING-BRITT PERSSON

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev