Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag18.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Gästkrönika

Dyrare att registrera homeopatiska mediciner

Publicerad: 14 Augusti 2016, 14:35

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Läkemedelsverket går back och vill höja de olika avgifter läkemedelsbolagen betalar. Det pågår en remissrunda om den nya prislistan, och Socialdepartementet vill ha svar innan 20 augusti. Man kan anta att ECHAMP Sweden, som står med på sändlistan, kommer argumentera emot förslaget att kraftigt höja avgiften för nyregistrering av homeopatiska läkemedel.

ECHAMP är den europeiska lobbyorganisationen för homeopatiska och antroposofiska läkemedel. Svenska medlemmar i ECHAMP är Leverantörsföreningen för Homeopati, Kommittén för Alternativ Medicin och läkemedelsbolagen Biosan, DCG och Weleda.

Svenska Weleda importerar de flesta av de antroposofiska läkemedel som brukas på Vidarkliniken, och i och med att regeringen nu aviserat slutet på klinikens användning av oregistrerade läkemedel så vore en kraftig avgiftshöjning ytterligare en spik i kistan för antroposofisk medicin. Läkemedelsverket skriver att ”Avgiften för ansökan om registrering av homeopatiska läkemedel föreslås höjas från nuvarande avgift på 4000 kr till 90000 kr för att ge full kostnadstäckning”.

Alternativmedicinens vänner har dragit igång en namninsamling mot avgiftshöjningen. Bakom petitionen Sluta att döda alternativmedicinen står bland andra professor Karl E Arfors och författaren Sanna Ehdin. Båda har tidigare nämnts i denna blogg; Arfors i en blogg om en klisterlapp mot mobilstrålning och Ehdin var i blåsväder förra året när hon rekommenderade sin ekologiska såpa som läkemedel, även för invärtes bruk.

Men det riktigt spännande blir om de homeopatiska preparatens avgifter kan vara en splittrande fråga i regeringen. I miljöpartiets centrala partistyrelse sitter Anders Åkesson, Skånes regionråd med ansvar för primärvård, psykiatri och tandvård, och en uttalad supporter av Vidarkliniken och den antroposofiska medicinen.

MATS REIMER

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev