Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Dysfotbolli - tröst via en medicinsk förklaring

Publicerad: 26 mars 2008, 12:24

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Åren går och minnet av de hätska debatterna bleknar lite efter hand. Socialstyrelsen satte till slut ned foten och gav ADHD legitimitet även i Sverige med en officiell vitbok. Men för inte så länge sedan var debatten om ADHD och andra neuropsykiatriska diagnoser hård, och på sociologen Eva Kärfves sida ställde sig ett antal läkare, däribland skolläkaren i Uppsala, Leif Elinder.

I en artikel i Läkartidningen år 1997 exemplifierade Elinder sin syn på ”diagnoshysterin” med neologismen dysfotbolli, bara för att visa hur galet det blir om man skall göra varje svårighet i livet till ett medicinskt diagnostiserbart funktionshinder.

När vi läste artikeln var jag och min dåvarande kollega Thomas Arvidsson på vippen att skriva ett genmäle, eftersom vi båda varit drabbade av det högst reella handikappet dysfotbolli. Debatten då gällde dock något större än våra privata barndomstrauman, så det blev aldrig någon replik – förrän här och nu.

Jag minns det som igår, de två bästa fotbollspelarna i mellanstadieklassen väljer var sitt lag och till slut är det bara två kvar att välja på, bottenskrapet, och jag är en av dessa killar som bara är en belastning för laget. Okej då, om ni tar Bertil så tar vi Mats. Fattar ni? Varenda jävla rast under hela mellanstadiet.

Om jag då träffat en förstående skolläkare som ställt diagnosen dysfotbolli, eller med enkla ord bara förklarat att vissa ungar utan egen förskyllan har klart sämre ordning på armar och ben, en försenad mognad som kanske till viss del hämtas igen tills man blir vuxen. Vilken lättnad denna medicinska skuldavlastande förklaring skulle ha varit, på samma sätt som skolbarn jag i dag träffar blir lättade när någon känner igen deras lässvårigheter som dyslexi.

MATS REIMER

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev