Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Efter 69 000 diagnoser och 72 000 åtgärder

Publicerad: 8 juni 2016, 07:22

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Läkarexamen i denna ljuva sommartid, men vad lär man sig egentligen under 11 terminer på läkarutbildningen? Massor som till exempel en hel del av de 69 000 diagnoser som är listade i ”ICD-10 - Internationell statistisk klassifikation av sjukdomar och relaterade hälsoproblem” och till det kommer ungefär 72 000 åtgärder.

Hur blir man en bra doktor? Det är en annan sak, men mycket goda förutsättningar ger läkarutbildningen toppad med AT-tjänstgöring. Sjukhusbibliotekarien kommer osökt att tänka på en massiv glaserad engelsk fruktkaka som bara blir bättre och bättre ju längre den lagras. Seriöst uttryckt, hög Bloom-nivå på kunskaperna och ni som inte är familjära med Bloom blir det här:

https://sv.wikipedia.org/wiki/Blooms_taxonomi

Norrland, stort som halva Sverige, bedriver läkarutbildning vid Umeå universitet där man från sjätte terminen antingen kan studera kvar i Björkarnas Stad eller välja fortsättning vid sjukhusen i Luleå/Sunderbyn, Sundsvall eller här i Östersund. Norrlänningarna behöver läkare – som stannar! Förutsättningarna är större om utbildningen finns utspridd på flera orter i Norrland och ännu större om faktiskt norrländska pojkar och flickor återfinns på den. Det gör dom!

Vi lyssnar på tal och lyckönskningar, prat om sommarplaner, inte minst AT-tjänstgöring och gläds med de unga, ambitiösa och mycket förhoppningsfulla som nu är klara efter sina 11 terminer. Som går ut i yrkeslivet för att möta vad? Jo, nya lärare! De nybakade påminns om att varje patient är unik, varje patient är expert på sin sjukdom och sin upplevelse av den. I läkaryrket ingår ett livslångt lärande och patienterna är, just det, några av lärarna! Alla nykläckta får äkta sammetsröda rosor utdelade av regionstyrelsens ordförande Ann-Marie Johansson, Region Jämtland Härjedalen samt Björn Eriksson, som själv gjort resan från läkare/hjärtspecialist och medicine doktor i kardiologi och klinisk fysiologi till regiondirektör. Gissa vilken specialitet han talar varmt för till de nybakade? Därefter dras vi ovillkorligen mot den blomstertid nu kommer med kaffe & prinsesstårta!

ING-BRITT PERSSON

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News