Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Elektrodress visades upp i Draknästet på TV

Publicerad: 10 januari 2013, 17:07

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


(Detta är del 2. Elektrodress del 1 finns här.)

SVT köpte från Japan in programformatet Dragon's Den, Draknästet, där förhoppningsfulla entreprenörer får visa upp sig för en panel med riskkapitalister. Om affärsidén tilltalar drakarna är de beredda att satsa sina egna pengar i projektet. De svenska drakarna utgjordes under säsongen 2010 av investerarna Mats Gabrielsson, Douglas Roos, Susanna Falkengren, Sven Hagströmer och Richard Båge.

Fredrik Lundqvist berättade i TV-programmet att med Elektrodress kan man "vända ett sjukdomsförlopp där spasticitet är med, för första gången", och för att illustrera hur det går till lät han en 6-åriga Joanna med cerebral pares göra entré. Flickan var tydligt spastisk i sin gång, hon gick på framfoten och kunde inte trampa ned på hälen, och ett par av drakarna fick komma fram och ta henne i hand.

Flickan mor berättade att dottern blivit mycket bättre sedan hon fått använda prototypen av Elektrodress, "träningsbyxorna". Flickan hade inte bara fått förbättrad motorik i benen utan hade också kommit igång med att tala. Hon behövde därför varken botoxinjektioner eller den operation som tidigare var planerad, "för hon har full rörlighet i sina ben nu".

Efter att strömmen i prototypen varit på en minut fick drakarna åter komma fram och ta farväl genom att skaka hand med flickan för känna efter om hon blivit mindre spastisk. Jag kan med läkarens ögon inte se att Joanna skulle ha lättare att gå ut ur studion än när hon gick in, men drakarna blev övertygade. "Jag märkte ju med Joanna att det var en skillnad i rörligheten", tyckte Richard Båge.

Uppfinnaren förklarade för drakarna vad som hänt: "stimulerar man en muskel så skall man samtidigt också vibrationsstimulera ledvävnad som just den muskeln skyddar vid rörelse, för då vinner man nämligen med 2-1 i ryggmärgen. Man har två signaler som vill få någonting att ske och en signal som vill få något annat att ske [spastisk kontraktion]".

Fredrik Lundqvist fick sedan mer specifika frågor om affärsplanen. En helkroppsdräkt beräknas kunna säljas för 30 000 kronor, men Lundqvist räknade med att den blir ett godkänt hjälpmedel som staten kan bekosta för bortåt 300 000 personer med skador i nervsystemet som skulle kunna få hjälp av dräkten. Tar man sedan med personer med smärtillstånd blir det ytterligare flera hundratusen potentiella konsumenter.

Sven Hagströmer ville inte vara med som ägare, men erbjöd via sin stiftelse en kvarts miljon i forskningsstöd om det kom in en seriös ansökan om vetenskaplig utvärdering. Övriga fyra drakar erbjöd, i utbyte mot 20 % av bolaget, en halv miljon i finansiering direkt och ytterligare lika mycket när patentansökan gått igenom.

"Jag fick faktiskt tårar i ögonen, för det här kommer hjälpa så många människor", sade en rörd Mats Gabrielsson. Och drakarna verkar ha hållit sitt löfte, för både Douglas Roos och Susanna Falkengren sitter idag i styrelsen för Inerventions där Fredrik Lundqvist är VD. Men vad är egentligen nytt med Elektrodress?

Som jag förstår Fredrik Lundqvists patentansökan är det centrala i uppfinningen att den spastiska antagonistiska muskelns överaktivitet motverkas genom att svag elektrisk stimulering av den agonistiska förlorande muskeln sker samtidigt som vibration appliceras mot vävnad kring den led som muskeln påverkar. Detta skall då ge en reflektorisk dämpning av den spastiska muskelns tonus. "Föreliggande uppfinnare har insett att genom att använda det generella konceptet med antagonistiska muskelpar, tillsammans med kombinationen av EMS [elektrisk muskelstimulering] och ledvävnadsstimulering, kan spastiska muskler fås att slappna av när stimuleringen utförs på ett speciellt sätt."

Men det påstås att den positiva effekten inte begränsas till den led där de behandlade musklerna verkar. "Förlängd stimulering leder till en generell muskelavslappning och reducerade muskelspasmer i hela kroppen. Svaga muskler görs starkare, vilket i det långa loppet leder till en generell reduktion av muskelspasmer och muskuloskeletal smärta ; därför reduceras oförmåga och lidande."

Och i patentet sägs att det inte bara är patienter med spasticitet på grund av skada på det övre motorneuronet (som vid CP och stroke) som kan få hjälp. "... alla patienter som lider av lokal eller generell muskelspänning ha nytta av muskelavslappning enligt några utföringsformer. Exempelvis hjälptes en patient med Parkinsons sjukdom. Skakningen i handen försvann. Vidare märktes en generell minskning av stelhet."

Även astronauter skulle kunna dra nytta av Elektrodress. "System eller klädesplagg gör det vidare möjligt att simulera hur gravitation påverkar kroppen och uppfinningen kan därför göra det möjligt att kraftigt motverka negativa effekter av icke-gravitation (muskelförlust) vid rymdresor."

Elektrisk stimulering av paretiska muskler är inget nytt, det har prövats sedan lång tid tillbaka, men (hittills) inte fungerat så väl att det blivit del av rutinsjukvården. Och en dräkt med integrerade elektroder blev patentsökt redan 1986. Så det som verkar verkligt originellt med Elektrodress är den samtidiga ledstimuleringen med små vibrationsmotorer. "Vibrationsanordningen är liten, rund, cylindrisk och täckt av gummi för att öka friktionen mot huden och därför rikta vibrationsstimuli till ledvävnaden under huden."

Hur fort motorn skall vibrera har jag lite svårt att begripa: "Vibrationsstimulus ges med tre primära frekvenser, avsedda att stimulera tre viktiga känselreceptorer. ... Frekvensomfånget valt för att stimulera Merkels diskreceptorer är i omfånget mellan 5-15 Hz. Frekvensen för Meissners känselkroppar är i omfånget mellan 20-50 Hz och för Pacinis känselkroppar spänner stimuleringsfrekvensen mellan 60-400 Hz. Optimal vibration definieras som medeltalet av dessa omfång."

Ett examensarbete vid KTH 2011 beskriver en del av arbetet med att ta fram en fungerande prototyp av elektrodress. "Den funktionella prototypen bestod av grafiskt användargränssnitt och elektronikhårdvara för att generera elektriska pulser och reglera vibrationsmotorer. Elektronikhårdvaran bestod av logikstyrning och ett effektsteg. Vibrationsmotorerna är tänkta att ersätta dagens handgrepp. Vibrationsmotorteknologier utvärderades och vald teknologi blev likströmsmotor med snedfördelad last."

Men de prototyper av Elektrodress som företaget har visat och sålt till familjer har bara handlat om elektrisk muskelstimulering och inte innehållit några vibrationsmotorer, barnen med CP har inte fått den ledstimulering som verkar vara det som är verkligt nytt med uppfinningen. Så vad är det för behandling som pilotpatienterna hittills har fått? Det skall del 3 handla om.

MATS REIMER

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev