Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Elementary my dear Watson

Publicerad: 8 februari 2019, 12:49

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Finns det nåt bättre än ett riktigt klurigt mysterium? Gärna i form av en mordgåta, omgiven av dramatiska intriger, engelska miljöer samt en detektiv som löser brottet genom en pytteliten detalj, typ hur mördaren knyter sina skor. Jag har tyvärr inte skrivit någon sådan historia till er, men nedan har ni tre farmaceutiska mysterier som ni kan testa era inre detektiver med. Svar hittar nu underst. Lycka till! Eller som Hercule Poirot skulle sagt: bonne chance!

Mannen som tog sin hunds medicin

Jussi är en ung man som under pollensäsongen har börjat äta nya allergitabletter (desloratadin 5 mg). Han berättar att när han var sjuk för en månad sedan orkade han inte ta kontakt med vården utan tog sin hunds antibiotika, Kefavet 250 mg tablett (cefalexin), för att bli bättre snabbt. Jussis urin blev då väldigt mörkt, nästan tefärgat. Nu är han jättetrött och undrar om detta är en biverkan av Kefavet. Han använder inga andra läkemedel förutom allergimedicin under pollensäsongen och har inte några andra diagnoser eller sjukdomar.

Cefalexin har inte missfärgning av urinen på listan av biverkningar. Vad har orsakat Jussis trötthet och missfärgningen av urinet?

Kvinnan med den svarta linjen

Du stöter på din granne Greta utanför ditt hus. I sin hand har hon en apotekspåse med Amorolfin 5 % medicinskt nagellack i. Greta visar upp sitt finger och förklarar att hon hoppas att lacket ska ta bort den raka svarta linjen som löper längd nagelbädden. Linjen bara dök upp en dag, beror inte på någon fysisk skada och gör inte heller ont.

Vart kommer den svarta linjen ifrån och kommer nagellacket hjälpa?

Mannen från berget

Axel är 50 år och söker vård efter att ha kommit tillbaka från en semester i bergen. På grund av höjdförändringen från berget ner till havsnivå har han fått svårt att andas. Han upplever också en skarp smärta i sitt bröst när han andas in djupt. Axel äter sedan tidigare på Xarelto 20 mg tablett en gång om dagen och undrar om han bör fördubbla dosen eftersom han råkade missa att ta denna några dagar under semestern.

Sen när orsakar att gå från hög höjd till låg höjd andningssvårigheter? Det är normalt sett svårare för människor att andas på hög höjd eftersom luften är tunnare. Det borde vara lättare för patienten att andas vid havsnivå.

Lösningar

Mannen som tog sin hunds medicin

En av cefalexins ovanligare biverkningar är hemolytisk anemi. Detta kan dock vilket läkemedel som helst orsaka detta. Läkemedlet stimulerar då ett autoimmunt svar där immunsystemet förstör röda blodkroppar. Jussi är trött eftersom han har anemi och hans urin är mörkt beror då det innehåller röda blodkroppar Tillståndet är som tur var lätt att behandla: sluta med läkemedlet som orsakat reaktionen och ge en steroid för att stoppa immunreaktionen. Jussi bör boka tid för ytterligare tester och möjligen lista cefalexin som en läkemedelsallergi.

Kvinnan med den svarta linjen

En rak svart linje längs nagelbädden kan vara ett symptom på melanom. Greta bör få sina födelsemärken handen/armen undersökta av en hudspecialist så snart som möjligt. Det är möjligt att när den svarta linjen visar sig på nageln är melanomet inte längre enbart lokalt utan kan finnas I blodomloppet. Det primära målet är att få Greta att söka vård för ytterligare utredning och eventuell behandling. Nagellacket som inköptes kommer tyvärr inte hjälpa.

Mannen från bergen

Axel har troligen fått en ny blodpropp, en pulmonär embolism, på grund av att han missat att ta sitt blodförtunnande Xarelto och eventuellt också varit stillasittande under semestern. Att dubbla medicineringen är inte en lösning utan han måste söka vård omgående.

HANNA JUSTAD

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev