Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

 En croissant om dagen håller doktorn borta ...?

Publicerad: 30 januari 2013, 04:17

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


På ett sjukhusbibliotek märker man ibland att folk funderar på sin midja. Det är särskilt två gånger om året som tankarna är extra frekventa: Självklart i början av ett nytt år efter den långa helgperioden, men också inför sommaren då allt skola avslöjas. Böcker om bantning, den ena eller andra dieten efterfrågas och alla de goda viktråden kånkas med hem. Nej, som sjukhusbibliotekarie är det inte min sak att komma med kostråd. Det finns andra yrkesgrupper som kan sådant mycket bättre, men några funderingar dristar jag mig ändå till.

Att tidigt skaffa sig kunskap om hur man väljer, handlar, tillagar och njuter av god mat är en av livets bästa investeringar. Vi pratar civiliserade måltidsvanor nu.

Lära sig njuta av maten är viktigt. Det ska ta tid att äta. Helst inget hafs-slafs på 10-15 minuter med undantag av fikarum på akuta ställen som brandkåren, ambulansen, förlossningen, akuten etc. Där tvingas man ibland acceptera osundare villkor eftersom eldsvådan, den misstänkta infarkten eller bäbisen knappast kan vänta tills vi tuggat färdigt.

Vi äter många gånger alldeles för mycket och för dåligt. Varför inte vänja sig vid mindre mat, men av bättre kvalitet? "Det är på maten man kan dra in" - hur många gånger hör vi inte detta i ekonomiskt knappa tider? Just på maten man inte ska dra in skulle jag vilja säga. Mat måste få kosta utan att man för den skull äter jordgubbar i januari.

Lära känna sig själv och hur man fungerar i livets olika cykler bör vara en framgångsfaktor när det gäller att hålla lagom vikt. Vissa av oss kunde i ungdomen konsumera en vetekrans delad på två med en rejäl kopp varm choklad till och ändå spatsera fram som vandrande pinnar i våra kortkorta kjolar och platåskor. En dag tar sådant slut. Anpassa födan efter åldern och förutsättningarna är en god idé, menar sjukhusbibliotekarien som sett gamla hängivna koffein- (miss-) brukare övergå till té på ålderdomen. "För magen håller sig lugnare då", upptäckte den inbitne kaffedrickaren som fnyst åt té i hela sitt liv.

Om inte ovanstående amatörmässiga tips skulle ge effekt varför inte pröva ett mer okonventionellt-äventyrligt-härligt förslag? Res utomlands och studera midjemått! Hoppa solresan nästa gång och åk till de smala midjornas land, Frankrike! Förundras över hur invånarna där kan vara så deliciösa när de äter rätt mycket och rätt länge för att inte tala om hur en lämplig början på dagen ser ut: Smöriga croissanter doppade i café au lait. Ingen socialstyrelsefrukost precis, men ändå få överviktiga i den franska huvudstaden. Däremot är gatorna fulla av smala och dödligt chica fransyskor & fransoser som platsar i senaste mode lade jag märke till i förra veckan.

En croissant dagligen håller knappast doktorn borta, men kanske kan vi få vidgade perspektiv när vi studerar hur olika folkslag gör för att hålla sin midja i schack.

Andra intressen än mat – som mode eller något annat – inverkar säkerligen på vilken vikt man väljer att ha. Att röra på sig hela tiden, undvika bilen och sky bekvämlivet som böldpesten, gärna önska sig fina regnkläder, vandrarkängor o dyl i present kan vara något att fundera över. Inte behöver man lägga kronor på dyra gym-kort eller spa-vistelser! Ut med TV-soffan, på med walking-skorna och gör trapporna, dammsugaren, golvmoppen, cykeln och snöskyffeln till kära vänner! Värt att anamma är också klassikern vatten och en brödbit! Oslagbart när det gäller att kupera svår hunger före en måltid. En liten pust av asketens livsinställning kanske inte skadar, eller vad tror ni? Då kan man ibland helt skrupelfritt drämma till med fiskkind med champagnepotatis, plateau de fromages följt av hemgjord mousse au chocolat en vanlig måndag. Bon appétit!

ING-BRITT PERSSON

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev