Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

En del svenska politiker tror fortfarande på elallergi

Publicerad: 4 oktober 2012, 21:04

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Det finns fortfarande politiker i olika partier som vill göra de upplevt elöverkänsliga en björntjänst genom att stödja dem i deras vanföreställning, men detta är ingen höger-vänster-fråga. De färskaste exemplen jag sett kommer från Vänsterpartiet och Kristdemokraterna.

Vänsterpartiet i Växjö vill att kommunala medel skall gå till att elsanera bostäder. Motionens författare är Carin Högstedt, men hela fullmäktigegruppen står bakom.Carin Högstedt har varit ansvarig för handikappfrågor i kommunen och till och med gått runt i kommunhuset och gjort egna mätningar tillsammans med de elöverkänsligas förening.

Intervjuad i Smålandsposten 2 oktober säger Högstedt: ”De upplever verkligen något och forskarvärlden har haft fel förr. De flesta var till exempel överens om att asbest var ofarligt. ... Även om det handlar om psykosomatiska symtom, so what, blir de bättre är det väl bra oavsett.” I motionen till kommunfullmäktige i Växjö påpekas att det finna andra kommuner som beviljar bidrag för bostadsanpassning till elöverkänsliga; Örnsköldsvik, Skellefteå, Umeå, Luleå.

Till riksdagen har kristdemokraten Roland Utbult lämnat in en motion om elöverkänslighet där det är lite oklart vad han menar med att ”vidta åtgärder som underlättar elöverkänsligas situation”. Jag tror han vill hindra nedmonteringen av det fasta telefonnätet och ge bidrag till elsanering av bostäder, men jag är inte säker.

Utbult har engagerat sig för de elöverkänsliga utanför Filipstad som bett kommunen att inrätta en lågstrålande zon i Rakhöjden. Fastighetsägare i området har i sin tur lämnat in en protestskrivelse till kommunen då man tvärtom vill ha en bra mobiltäckning där man bor. När Roland Utbult besökte Filipstad tidigare i vår menade han att elallergi är en lika verklig sjukdom som amalgamförgiftning.

I dag är dock de flesta forskare överens, elöverkänslighet existerar, bland annat har en finsk studie visat att vissa proteiner i hjärnans celler påverkas av mobilsignaler. Samtidigt är inte elöverkänslighet någon sjukdom som läkarna diagnostiserar. Det är inte första gången i historien, amalgamet är ett exempel.”

MATS REIMER

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev