Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag26.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Gästkrönika

En generisk suck, doktorn har glömt ett sic!

Publicerad: 26 Juni 2008, 08:52

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.


Man är barn en så kort del av livet, och man behöver i regel lägre doser av läkemedel när man är liten. Alltså är det svårt att få lönsamhet i läkemedel anpassade till barn. Att genomföra läkemedelsprövningar på barn blir dyrt, och det är svårt att få tillbaka de stora pengar som studier kostar.

Resultatet blir att vi barnläkare ofta ser oss tvungna att ”off-label” ge barn läkemedel som inte är formellt godkända för barn, eftersom det inte funnits tillräckliga ekonomiska incitament för att göra studierna som skulle leda fram till ett godkännande.

När man förskriver läkemedel utanför de godkända doserna eller indikationerna enligt FASS så skall man på receptet ange sic! – latin för JA! I betydelsen ja, jag menar verkligen vad jag skrev. (Detta verkar vara det enda latin som apoteket accepterar, all annan recepttext måste vara på svenska, så den lilla utbildning vi fick i apotekarlatin är nu helt bortkastad, aldrig mer iter bis, quantum satis, ad usum proprium, in manu medici …)

Apoteket kollar i regel noggrant, och har man glömt sitt sic! där det borde ha funnits så skall de ringa och kolla för att få ett muntligt klartecken att doktorn verkligen menade att gå utanför FASS indikation eller dosering.

I regel är det alltså mitt eget fel när apoteket ringer, men nyss ringde man från apoteket, och ville ha ett sic där jag inte alls borde ha behövt skriva det.

Zoloft (ett SSRI som innehåller sertralin) är godkänt för behandling av tvångssyndrom från 6 års ålder, och den patient det gällde var i tonåren. Ändå ville apoteket ha ett sic. Varför?

Jag hade skrivit ut generiskt sertralin som är mycket billigare, och apoteket hade i sin tur bytt ut det generika-alternativ som jag förskrivit mot ett annat som var ännu billigare. Men den billigaste varianten hade inte tvång hos barn som indikation, utan endast depression hos vuxna.

När jag så går igenom listan i FASS så finner jag över tjugo olika sertralingenerika plus originalet Zoloft. Och indikationerna för dessa generika växlar med vilket bolag som är tillverkare! Flera av dem har depression som enda indikation, andra har med OCD och PTSD hos vuxna, några har med tvång hos tonåringar, och bara ett enda tillverkare av generiskt sertralin har med tvång hos yngre barn.

Alla tabletterna innehåller exakt samma ämne, och för att få vara ett utbytbart preparat antar jag att man dokumenterat att upptaget i kroppen är samma som för originalet. Det verkar inte finnas något logiskt skäl att ha skilda indikationer, och krånglar bara till det för apotek och doktor.

MATS REIMER

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev