Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag15.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Gästkrönika

En norsk mix av Robert Gustafsson och Evin Rubar

Publicerad: 20 April 2010, 12:03

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Under påsklovet i Norge passade vi på att uppdatera oss på norsk samfunnsdebatt. Där har en norsk komiker, Harald Eia, gjort en serie populärvetenskapliga TV-program om det ena kontroversiella ämnet efter det andra där sociologiska förklaringar ställs mot evolutionsbiologi och genetik.

Programmen har fått runt en halv miljon norrmän att bänka sig varje gång, och plötsligt fylls till och med tabloiderna med diskussioner om det är arv eller miljö som dominerar i frågor som våldskriminalitetens bakgrund, homosexualitetens orsaker, familjär studieframgång och könsskillnader i yrkesval.

Även om Eia är komiker (med examen i sociologi) har han ett allvarigt syfte: att ifrågasätta de tidigare dominerande sociologiska förklaringarna till olika mänskliga beteenden; han kritiserar en sociologism som inte vill nedlåta sig till att ta reda på vad genetisk och neurobiologisk forskning har kommit fram till på senare tid.

Serien heter Hjernevask, och intressant nog hittar Eia gott om folk på gatan vars förklaringar är rakt motsatta sociologernas. ”Verklighetens folk” anser att studiebegåvning ofta ärvs genetiskt, att homofili är medfött och att mäns och kvinnors yrkesval i stor utsträckning styrs av biologi. De framträdande norska sociologer som intervjuas hittar istället förklaringarna i föräldrars och samhällets formande påverkan av de små lerklumparna till barn.

Eia reser ut och hittar stöd till de folkliga förklarningarna hos vetenskapsmän i Norge, USA och Storbritannien. Han träffar bland annat tvillingforskaren Robert Plomin, lingvistikern Steven Pinker, psykologen Judith Rich Harris och autismforskaren Simon Baron-Cohen. (De tre sista har skrivit populärvetenskapliga böcker jag ånyo vill tipsa om).

Norsk sociologi fick plötsligt stora problem med sin trovärdighet, och när könsforskaren Jørgen Lorentzen klagade över att hans intervjusvar blivit manipulerade genom kreativ klippning lade NRK ut den oredigerade intervjun så att vi kan bilda oss en egen uppfattning. Hjernevask har skakat om Norge på ett liknande sätt som Evin Rubar rörde om i genusgrytan med sin dokumentär Könskriget år 2005. Jag hoppas att SVT köper in denna serie från NRK, men annars kan ni se programmen på nätet.

MATS REIMER

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev