Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

En sjukhusbibliotekarie slår till!

Publicerad: 16 april 2012, 18:07

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Visst är det en stor fördel att veta exakt var hjärta och lungor är placerade. Det är ett faktum som man inte kan komma förbi om man arbetar i vården, men en hel del annat mänskligt kan också vara bra att ha insikter i. Nu ska vi inte ha fördomar utan böja oss för att en ingenjör kan ha väl så bra inblick i det mänskliga psyket som, ja, som säg somliga själsläkare, kroppsingenjörer och andra ingenjörer. En av världslitteraturens främsta människoskildrare, kanske den allra främste, fick sin utbildning vid en ingenjörsskola i S:t Petersburg. Ingenjörskonsten fick ganska omgående klara sig utan honom eftersom han kapitulerade för litteraturens starka krafter.

Den f d ingenjören och sedemera författaren hann också med att dömas till straffarbete och inte minst – avtjäna det i Sibirien. Ingen vekling till kille och hör bara vad han anser om ansvar och människosläktets enhet:

”Var och en av oss är ansvarig för alla och allting i världen, icke blott genom den allmänna världsskulden, utan även varje enskild för alla människor på jorden.”

Orden lägger han i munnen på en av sina diktade personer, patriarken Sosima i ”Bröderna Karamasov” som skrevs 1879-1880.

Naturligtvis är det Fjodor Michajlovitj Dostojevskij jag syftar på. Den ryske författaren vars levnadslopp varade mellan åren 1821-1881. Det har sagts mycket om denne gigants verk, så en sjukhusbibliotekarie kan bara ansluta sig till kören och ytterligare understryka:

Du kan faktiskt inte lämna detta livet utan att ha upplevt Dostojevskij!

Uppfriskande läsning – lika daggfräsch som våren själv – fastän hans berättelser tillkom under förrförra århundradet. Vad kallas det? Klassiker, just det, sådana här fenomen kallas klassiker eftersom de är tidlösa och ständigt lika aktuella.

Rök på med ”Farbrors dröm och andra noveller” och där försvann du på en stund in i Dostojevskijs myllrande rike proppfullt av dramatiskt liv! Behöver du förnämlig avkoppling efter jobbet, så är titelnovellen ”Farbrors dröm” infernaliskt rolig och precis rätt.

Hemliga agenter kan slå till – det kan sjukhusbibliotekarier också – med en dos Dostojevskij!

ING-BRITT PERSSON

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev