Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Energibehandling med Healing touch på Karolinskas akutvårdsavdelning

Publicerad: 26 december 2012, 22:03

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


I sökandet efter ett eget forskningsfält har en del sjuksköterskor på den omvårdnadsakademiska banan hamnat på villovägar när de velat särskilja sitt område från biomedicin och psykologi. En av dessa återvändsgränder leder till alternativmedicinsk mysticism och "energimedicin". Jag har tidigare skrivit om hur man på Borås högskola tog reikihealing på allvar och hur det på Sahlgrenska Akademin har förelästs om auramassage med Healing Touch.

I Nordamerika tror en del sjuksköterskor så fast på auran att det i katalogen över omvårdnadsdiagnoser från NANDA (North American Nursing Diagnosis Association) ingår diagnosen "Störning av energifält" med diagnosnummer 00050. Disruption of the flow of energy surrounding a person's being that results in disharmony of the body, mind, and/or spirit. Det definieras som en skada i auran beroende på "deficit, hole, spike, bulge, obstruction, congestion, diminished flow in energy field". Diagnosen finns med även i förlaget Studentlitteraturs svenska översättning.

NANDA tar inte ställning till frågan om Healing touch kan läka trasiga energifält, och de kommer att överväga om diagnosen skall tas bort nästa gång man reviderar sin taxonomi till 2015. Det framgår av NANDAs ordförande Heather Herdmans svar på en förfrågan från magikern och skeptikern James Randi. Tills vidare får diagnosen bli kvar, även om bland andra svenska sjuksköterskor lär ha protesterat mot den.

Healing genom handpåläggning är det få i svensk sjukvård som tar på allvar. Men healing verkar ibland få ingå i det luddigare begreppet terapeutisk beröringsmassage eller vårdande beröring. De som för fram denna urvattnade variant av healing talar offentligt hellre om hur hudstimulering sägs frisättning av oxytocin än om hur man lagar auran. Men frågan kvarstår: är det rimligt att behandla patienters aura med Healing touch på Karolinskas akutvårdsavdelning?

Sjuksköterskan Fanny Airosa har nu kommit halvvägs i sitt doktorandprojekt som 2007 beskrevs så här av Sveriges Radio: "Vi besöker landets största akutvårdsavdelning ... där behandlas patienter som har misshandlats, skadats i en bilolycka eller råkat ut för något annat trauma och har svåra smärtor även med alternativmedicinska metoder, integrativ medicin som det kallas för inom hälso- och sjukvården. För att öka deras egen förmåga att läka ger projektledaren och smärtsjuksköterskan Fanny Airosa patienterna terapeutisk beröringsmassage. Det är en blandning av healing touch, kinesisk tuinamassage, klassisk massage och en variant av taktil massage."

I den svenska titeln på det forskningsprojekt som nu nått halvtidskontroll göms healing och traditionell kinesisk medicin undan och kallas "Vårdande beröring - Studier inom akutsjukvård". Men i den engelskspråkiga postern heter det fortfarande "Tactile massage and Healing touch - caring touch for patients in emergency care - a qualitative study". Handledare och sakkunniga är hämtade från den förhållandevis lilla skara akademiker som vill släppa in alternativmedicinen i skattefinansierad vård och forskning.

Handledare till Fanny Airosa är, förutom Gunnar Öhlén som är chefläkare på Karolinska, antroposofiska sjuksköterskan docent Maria Arman och docent Torkel Falkenberg från Vidarinstitutet (numera omdöpt till Integrative Care Science Center). Sakkunniga i bedömningen av Airosas forskning är docent Dan Hasson (som själv säger att han i grunden är alternativmedicinare), professor Karin Dahlberg (som jag debatterat med tidigare) och professor Robert Hahn (som tycker att mina bloggar är en belastning för Dagens Medicin).

Docent Torkel Falkenberg var för några år sedan handledare åt läkarstuderande Sven Tostar när denne som projektarbete på KI gjorde en litteraturstudie om "energimedicin" och bland annat kom fram till att "den helande kraften i den projicerade energin vid healing [skulle] kunna bero på dess förmåga att genom entrainment skapa samma koherenta rytmer i patientens vävnader som hos terapeuten".

Jag vet inget om hur Fanny Airosas dagliga arbete med patienterna ser ut, och hon är säkert en utmärkt sjuksköterska vars massage upplevs lugnande och kanske även kan vara psykologiskt läkande. Men det borde för de flesta forskare på Karolinska upplevas pinsamt att där på fullt allvar bedrivs ett forskningsprojekt om "energifältsbehandlingen" Healing touch.

MATS REIMER

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev