Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Energikickar för vårdpersonal

Publicerad: 27 juni 2011, 13:49

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Är du i startgroparna för semester, har du redan börjat den eller kanske får du ingen alls förrän i höst? Spelar ingen roll i vilket läge du är för semestra i böckernas värld kan du alltid. Där har arbetsgivaren ingenting att säga till om utan du beviljar dig suveränt all avkoppling du behöver.

I veckans mediabrus meddelades att försäljningen av pocketböcker blomstrar under sommaren. Varför just pocket? Billiga, lätta att få tag på, enkla att stuva ner i  semesterpackning och strandväska. Råkar man förlägga boken i en sanddyn är det nästan bara bra eftersom pocket inte kostar många kronor och man vet aldrig, den kvarglömda boken kanske rent av hittar sig en ny läsare. Vad ska man välja då? Något bra att rekommendera? Utan tvekan är det frågor som vi bibliotekarier svarar oftare än annars på just vid den här tiden på året. Man ska läsa det man själv vill förstås! Inga måsten när det strålar av sommar, sol, ljus och möjligheter.

Vad sägs om Angola – kan det vara något för semesterresan? I allra högsta grad, säger jag som nyss tog mig dit litterärt via ”Bom dia camaradas” och för den händelse du inte behärskar portugisiska, så heter romanen ”God morgon, kamrater” i svensk översättning. Tyvärr finns inte boken i pocketupplaga, men du kan alltid låna på ditt närmaste bibliotek!

Det här är författaren Ondjakis debutroman där han tar oss med till Angola 1990.  Tolvårige Ndalu och hans kamrater försöker fixa sig en lycklig barndom i efterdyningarna av ett blodigt inbördeskrig. Barnen springer bokstavligen för livet när det ryktas att det är deras skola som står i tur att drabbas av Tomma kistan, ett av de ökända gäng som åker omkring på lastbilsflak, mördar, skjuter och våldtar. Det gäller att springa verkligt fort för sitt eget liv och strunta i andras. Att ramla är ödesdigert. Det vet alla barnen. Alla barnen vet också att engelskfröken har ett vanskapt ben. Ndalu noterar till sin häpnad att mitt i kaoset gör fröken sitt livs lopp! Det deformerade benet tar liksom två tramptag i luften, men utan att ta mark samtidigt som det normala benet verkligen tar mark. Fyra gånger hinner Ndalu notera det friska benets avstamp innan fröken har blixtrat förbi. ”Det där måste vara en hemlig teknik för att springa fort i krissituationer,” gapar Ndalu med vänner slagna av häpnad och glömmer sånär att pinna på för sina egna liv.

Mycket livsglädje och mycket humor skildrat ur en tolvårings perspektiv. Ondjaki född 1977 i Angola och en av de mest lovande portugisiskspråkiga författarna i Afrika lär du känna i denna varma afrikanska energikick. Definitivt en bok för dig som vill skratta mycket, men också uppleva spänning, engagemang, få vidgade vyer och kanske perspektiv på din egen vårdsommar.

När vi är klara i Angola fräser vi iväg till Nigeria via ”Lila hibiskus” av Chimamanda Ngozi Adichie. Romanen gick nyss som radioföljetong i P1, men vem hinner passa de tiderna!  Kambili har långa, perfekta ben. Riktiga löparben, som fader Amadi påpekar och i friidrott finns det pengar, inser faster Ifeoma, men det kostar att sätta ungdomar i träning. Tillgångar finns, men det är Papa som bestämmer över dem. Femtonåriga Kambili och hennes sjuttonåriga bror Jaja har inte mycket att säga till om. Förresten, varför får Mama hela tiden missfall, varför har Jaja ett lillfinger som liknar en krokig förtvinad trädgren och varför pratar Kambili så tyst? Ondjaki har lagt historien i tonårsflickan Kambilis mun och först så småningom inser vi hela vidden av familjens öde. Litet av språket igbo lär vi oss inte minst via alla frestande maträtter som omtalas i boken.

Chimamanda Ngozi Adichie är precis som angolanske Ondjaki född 1977, men i Nigeria.
I universitetsstaden Nsukka började Adichie läsa medicin för att i slutet av 1990-talet flytta till USA och ta en examen i creative writing vid Johns Hopkins. ”Lila hibiskus” är Adichies debut och den finns också i pocketversion.

Många verkligt goda lässtunder, camaradas!

ING-BRITT PERSSON

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News