Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Enkla trevligheter i vården

Publicerad: 12 juni 2014, 13:40

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ja, de existerar, trevligheterna i vården! Otrevligheter finns och dem hör vi hela tiden om som till exempel hur svår, hård och rent av polarexpeditionsriskabel vårdsommaren befaras bli på många av landets sjukhus. Var hukar trevligheterna då? Det måste väl ändå finnas några? Se så, vi rycker fram trevligheterna i ljuset och hittar nära tio stycken på raken. Observera utan allt yttre tvång som att trycka upp vårdfolk mot väggen och tvinga dem svara positivt:

Personalföreningen! Den ordnar personalfrämjande aktiviteter samt rabatter och annat trevligt som häståkning, svarar arbetsterapeuten Anna spontant på Sjukhusbibliotekariens fråga om det finns några uppenbara trevligheter i vården.

Jättekul att få träffa patienter! Ja, kanske inte patienter som suttit på akuten i alltför många timmar - här gör den blivande läkaren en eftertänksam paus - men då får man vända på situationen och ta hand om patienten på bästa sätt, fortsätter Erik som går termin 9 på läkarutbildningen.

Patientkontakten! kommer det tveklöst från Ann-Sofie, leg sjuksköterska, som tuffar på mot färdig barnmorska och returnerar bokbumlingen 14th edition av ”Myles Textbook for Midwives”.

Människorna! Jag tänker faktiskt på patienterna, utbrister Carina, arbetsterapeut.

Beröm! De få gånger man får höra beröm. Det kan vara från föräldrar när det har varit ett bra möte och de tycker att man har förklarat tydligt, pedagogiskt och bra för barnet, berättar sjukgymnasten. Beröm från unga patienter med fräscha oförstörda sinnen kan definitivt vara en trevlighet, tänker Sjukhusbibliotekarien.

Och när man får en teckning från barnet! tillägger sjukgymnasten.

Engagerad personal! kommer det från solbrynte-doktorn-med-stetoskopet-om-halsen efter bara en bråkdels sekunds tvekan. Kan det möjligen vara roligare att jobba då, funderar Sjukhusbibliotekarien litet senare när hon avregistrerar de nyss återlämnade romanerna på franska språket, ”La saison de l´ombre” av Léonora Miano samt ”Billie” av Anna Gavalda.

Gratis kaffe till personalen i sommar, meddelar Sjukhusdirektören. I vilket landsting då frågar ni? I ett landsting med många fjäll, svarar Sjukhusbibliotekarien och tar en klunk till av espresson. Jobbig vårdsommar väntas och en kaffe-gest från vår arbetsgivare som uttrycker ”vi ser dig och den insats du gör”, gissar Sjukhusbibliotekarien och njuter litet mer espresso från automaten.

Vi låter en sjukgymnast få sista ordet med en mycket tung tänkvärd trevlighet: När det är dags för återbesök och patienten deklarerar: Jag är frisk!

ING-BRITT PERSSON

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev