Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag27.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Gästkrönika

Ett annat sätt att spå i händer

Publicerad: 13 Juni 2008, 12:02

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.


En blick på din hand avslöjar hur du hade det som foster och hur (manligt) din hjärna fungerar idag. Eller? Testosteron gör pojkfostret till anatomisk pojke, och samma hormon gör hans hjärna manlig. Män har oftast ett pekfinger som är något kortare än ringfingern, alltså en kvot 2D:4D på mindre än ett, medan kvinnor har relativt längre pekfingrar därför en högre kvot, runt ett. Hypotesen är att denna kvot 2D:4D (pekfinger/ringfinger) speglar den nivå av testosteron som påverkade oss som foster.

Denna kvot uppges korrelera till allt möjligt; när mensen startar, framgång i sport, spatial förmåga, risk för autism och ADHD. Det här låter ju som en slags digital (i ordets ursprungliga betydelse) frenologi, men psykologprofessorn John Manning tror stenhårt på detta. Han har, förutom en mängd artiklar, även givit ut en populärvetenskaplig bok i ämnet: The Finger Book.

Jag är rätt tveksam till vilken glädje man skulle ha av att mäta fingrar, mätfelet blir lätt stort, och de effekter som visas i studierna är ganska små, och inte entydiga. Då tycker jag tvillingstudier är ett mer spännande sätt att se på intrauterin hormonpåverkan på hjärna och senare beteende.

En tvillingflicka som delar livmoder med en tvillingbror kan påverkas av broderns testosteron, och detta kan i tvillingstudierna spåras som en marginell virilisering av dessa flickor jämfört med tvillingpar där båda är flickor. Detta har visats på möss och andra djur. Frågan är om det gäller för människor.

Finska forskare kom på att man kunde använda gamla kyrkböcker som en databank för att se på hur det går för tvillingflickor med tvillingbror jämfört med dem som föds som ett par systrar. Kyrkböckerna har ju dokumenterat vilka som gifte sig och hur många barn de fick. Det visade sig att de som kom till världen tillsammans med en bror mindre ofta gifte sig, och i genomsnitt fick färre barn än om det var två tvillingsystrar. Men vilka mekanismer som ligger bakom kan ju inte gamla kyrkböcker svara på.

Om nu en tvillingbror drar ned sin systers reproduktion så skyddar han i gengäld mot ätstörning, som är vanligare hos en tvilling som varit i par med en syster än med en bror.

MATS REIMER

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev