Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag13.06.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Gästkrönika

Ett dödligt mörker

Publicerad: 30 augusti 2018, 11:52

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Om du gör ett katastrofalt misstag i jobbet – vad händer då? Beror på vad du jobbar med, men risken är stor att du hamnar i en eller annan form av dödligt mörker. Livet och karriären försenas eller stannar upp, i värsta fall kanske för alltid. Precis som för Callum MacGregor, kriminalassistent vid den skotska polisen, med en lovande karriär ända tills det en dag går tvärt åt Jerusalem. Bums förpassas han till avdelningen för poliser som gjort bort sig, men inte kan avskedas. Ni vet, ungefär som politiker som ibland blir landshövdingar, generaldirektörer eller får liknande delikata knog. Slut för alltid med intressanta mordutredningar, suckar Callum.

Ibland hittas högst märkliga saker på soptippen i stan … Här kan Callum ha en chans fast initialt verkar fallet allt annat än intressant. Tre unga män är också spårlöst borta. Hur gjorde de gamla egyptierna? Vi får nästan lära oss hur man mumifierar en kropp, mer säger inte Sjukhusbibliotekarien för att inte sabotera spänningen.

”A Dark so Deadly” heter skotten Stuart MacBride´s nya deckare och på svenska blir det ”Ett dödligt mörker”. Det är också vad en del - tack och lov - mycket sällsynta människor kan ha inom sig, men på ytan framstå som helt normala. Det här är en deckare med fiktiva personer, men även i verkligheten finns tvåbenta figurer som vi gör bäst i att undvika för vår egen säkerhets skull. Sådana som har en mörk inre värld bortom allt som är möjligt att föreställa sig. Det vill säga ända tills den uppenbaras i form av något bestialiskt brott som begås.

Det som lyser upp ”Ett dödligt mörker” är att den innehåller en hel del humor vilket knappast är vanligt i brutaldeckargenren späckad med våld. Lägg därtill krypande spänning in i det sista och det blir 667 sidor sheer joy för att uttrycka det engelskt. Lugn, här finns också empati i form av ett inkännande tonläge hos författaren som mitt i all död även klarar mycket levande person- och miljöskildringar.

När livets stormar tär svinhårt på din rustning eller om någon har varit dum mot dig på jobbet, begrav dig under täcker tillsammans med denna något udda deckare!

ING-BRITT PERSSON

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev