Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Ex-professor inviger antipsykiatrisk utställning i Lund

Publicerad: 14 oktober 2013, 18:33

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Scientologikyrkans antipsykiatriska frontorganisation KMR öppnade nyss en utställning i Lund om "Psykiatri - Dödens industri". KMR är förkortningen för det vilseledande namnet Kommittén för Mänskliga Rättigheter, grundad i USA 1969 av Church of Scientology och psykiatriprofessor Thomas Szasz, "världens mest kända psykiatrikritiker¨.

Utställningen invigdes med ett öppningsanförande av Milena Penkowa från Danmark. Hon presenteras i scientologernas pressrelease som "läkare och professor i neurologi". Men hon är faktiskt en ex-professor och det är i mitt tycke passande att just Penkowa inviger en utställning som är mer fantasi än fakta.

Milena Penkowa har efter en snabb och medialt uppmärksammad karrriär som neurovetenskaplig forskare avslöjats med fusk och bedrägeri. Hennes artiklar dras in en efter en av de vetenskapliga tidskrifterna. Hon har dömts i domstol, fråntagits vetenskapliga priser och förlorat sin professorstitel.

Redan vid hennes disputation hade tvivel väckts om vissa råttförsök alls genomförts. Till slut lämnade Milena Penkowa in dokumentation som påstods visa att ett privat laboratorium i Spanien utfört hennes försök. Men labbet fanns inte på riktigt och dokumenten var förfalskningar.

Som ursäkt för att hon inkommit lite sent med handlingar som Köpenhamns universitet begärt in angav hon en familjetragedi där hennes mor och syster skulle ha dött i en bilolycka. Vilket inte hindrade mamma att återuppstånden delta i festligheterna när kronprinsessan Mary överlämnade Eliteforsk-prisen till Penkowa några år senare.

Milena Penkowa jobbar idag som personlig hälsorådgivare. På hemsidan hjerneeksperten.dk erbjuder hon patienter en second opinion och vägledning i sjukvårdssystemets djungel. "Jeg kan hjælpe dig til at forbedre din hjernefunktion og indlæringsevne. Jeg guider dig gennem klagesystemet og forsikringssager." Nyligen har hon gett ut boken Hund på recept (inte att förväxla med den svenska boken med samma namn). Om Penkowa får betalt av scientologerna eller föreläser pro bono vet jag inte.

Jävsdeklaration: Jag jobbar som barnläkare och skolläkare ofta med neuropsykiatriska funktionshinder och deltar under del av min arbetstid (utan att få någon extra personlig ersättning) i läkemedelsstudier av bland annat ADHD-läkemedel. Jag vet inte om Scientologikyrkan listar mig som "fair game", men det är en möjlighet.

MATS REIMER

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News