Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Exoticismens lockelse – ett äventyr bland hycklare och hjältar

Publicerad: 11 juni 2019, 09:55

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Så här när semestern nalkas får åtminstone jag en liten släng av resfeber, viljan att släppa alla måsten och den dagliga rutinen och konventionen, för ett mer ramlöst livsbejakande leverne som är så pass främmande att ens egna blotta existens är det udda i sammanhanget. Medan jag dagdrömde om fjärran destinationer och bläddrade i en novell om viktorianska hjältar och hjältinnor, slog det mig att även vår tid har sina udda äventyrare, och vad det säger om vårt samhälle idag.

I de akademiska sammanhang som jag rört mig tidigare är det oftast till de välrenommerade akademiska institutionerna, eller de världsledande universitetssjukhusen eller innovativa företagen, främst i USA och Storbritannien, som talangerna sökt sig till. Det är främst dessa två länder som i närhistorisk tid attraherat talanger från hela världen, främst från Asien. Så det var ingen slump att mina skolkamrater på Imperial College London bestod mestadels av kineser och indier, och en och annan vilsen ambassadörsunge.

Det var amerikanska vetenskapliga tidskrifter (självklart på engelska) som intresserade mest. Det var publikationer i Science, Nature och Lancet som verkligen betydde något som akademisk merit, även om man behövde fylla sin kvot av skräppublikationer, som alla andra. Att tillhöra den forskande naturvetenskapliga eliten var att hålla sig à jour om de senaste trenderna i Cold Spring Harbor, Cambridge och Cleveland Clinic och ha rätt kontakter där.

Så ur detta perspektiv kan de resor av maktens män till Arabvärldens gulfstater verka som självvald exil till intellektuella ödemarker undan från västerlandets grävande journalister. Kanske är det, som media ofta insinuerar, de råa ekonomiska motiven som lockar både affärsmannen, direktören eller politikern till demokratins avkrokar, då shejkernas oljepengar och köpvilja demonstrerats. Kanske är dessa män lika cyniska som de svenska turister som så gärna turistar i det moderna Dubai, utan samvetskval för invånarna så länge man gör ett riktigt kap och får lite extra sol på köpet. Att få vara priviligierad utan att behöva ursäkta sig, att få blunda för sin egen hänsynslöshet, är en frihet det med. Att ge hyckleriet fritt spelrum, oavsett om man ska bygga upp ett ”modernt” sjukvårdssystem i megastadsprojekt i ett land där delar av befolkningen lever under apartheidliknande förhållanden, eller främja handel i länder där den härskande klanen styr ekonomin med järnhand, eller skapa sig egna självständiga politiska plattformar.

Dessa teorier har viss bäring, men myntet har också en annan sida, en annan lockelse. Nämligen den individuella friheten att vara udda och våghalsig, vilket paradoxalt är lättare i en starkt hierarkisk miljö i stor förändring. Att som inhemsk man av enkel börd eller som kvinna kunna frottera sig i den ekonomiska eliten och nå maktpositioner är svårt men för de västerländska äventyrare med kunskap och kulturell anpassningsförmåga finns möjligheten att bli älskade och hatade legender. De är samtidens Lawrence av Arabien, Gordon of Khartoum, Lady Hester the Queen of the Desert.

Visst kan det kännas lite fnissigt, att jämföra våra svenska nutida motsvarigheter inom Life science och Sjukvården mot dessa det döende imperiets självutvalda ”white saviours”, men jag tror det säger något mer om oss som samhälle än om individerna i fråga. I vår goda intention att söka rättvisa och jämlikhet har vi blivit ett folk rädda för misstag och rädda för diversitet. Vi har dissekerat alla moment i livet till processer så att vi tappat berättelsen om varför vi gör något, och saknar de protagonister och antagonister som ska ta oss igenom våra personliga historier.

Det är en förklaring till varför österlandets mystik trumfar dess närvarande och vardagliga brutalitet. I en samtid där nyfikenhet tabubeläggs söker den kreativa individen det exotiska för att prova nya kläder som för alla betraktare liknar en parodi. Även den självbedragande hycklaren fyller ut hjältevästen när ångesten över vår egna opersonliga statistroll i tröga byråkratiska apparater tar överhanden. Då, när man är trött på att sitta fast i otydliga och oändliga processer, är det skönt att veta att möjligheten fortfarande finns att släppa allt och åka till ett sagoställe där djärva beslut verkställs i ett swish, de goda vinner mot rövare och kungen bestämmer. Så levde de friska och lyckliga i alla sina dagar. Snipp snapp snut, så var sagan slut.

Risk is the salt and sugar of Life – Freya Stark

NIMA JOKILAAKSO

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev