Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag25.02.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Gästkrönika

Expressen bjuder på villfarelser om kost och stress

Publicerad: 29 April 2019, 22:33

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


I dagarna publicerades en artikel i Expressen med rubriken ”Här är tecknen som visar att du är sköldkörtelsjuk”, med sedvanligt kvällstidningsupplägg. I artikeln intervjuas en patient som drabbats av en överfunktion i sköldkörteln (hypertyreos) och som givetvis mådde bättre efter adekvat behandling. Som sakkunnig intervjuas sjuksköterskan Mia Lundin.

Mia Lundin är specialistsjuksköterska och specialiserar sig på att behandla hormonella obalanser. På hennes klinik behandlar de många patienter som har hypotyreos”.

– Viktigast är att få en diagnos, den rätta diagnosen och veta vilken typ av sköldkörtelproblem man har så man behandlar det rätt, säger Mia Lundin.”

Låter hyfsat sansat, men Mia Lundin säger också detta:

Hypotyreos beror ofta på problem i mag- och tarmkanalen som i sin tur ofta börjar med stress och dålig näring, berättar Mia Lundin”.

Ett påstående som inte utmanas av journalisten på något sätt. För hade hon gjort det, exempelvis via en snabb sökning på PubMed eller via en endokrinolog, så hade hon fått reda på att påståendet helt saknar vetenskapligt stöd i dagens kunskap. Primär underfunktion av sköldkörteln (hypotyreos) är en autoimmun sjukdom och inget tillstånd som man äter sig till, eller som man kan rå för på något annat sätt.

Mia Lundin verkar dock ha alternativa teorier om en hel del - som hon också tjänar pengar på. På mialundin.se blandas friskt basfakta om hormonförändringar i klimakteriet med pseudovetenskapliga teorier om signalsubstanser, stress, kost och miljögifter. I hennes webshop säljs (dyra) kosttillskott, varav flera marknadsförs med påståenden som inte återfinns i EFSA-listan av EU-godkända hälsopåståenden.

Ett par exempel nedan:

Fosfatidylserine (PS) Soy-Free 60 softgels

Detta tillskott reducerar ACTH, det hypofyshormon som signalerar till dina binjurar att frigöra kortisol vid stress. Det leder därför till mindre kortisol i blodet. Fosfatidylserin bör tas en timme före den tid på dagen då din kortisolnivå är högre än normalt. Dina salivprov visar fyra olika nivåer för hela dagen. Fosfatidylserin bör inte tas i mer än en till två månader eftersom produktionen av binjurehormoner inte bör sänkas för mycket. När du har använt fosfatidylserin i en till två månader bör du ta prov på dina nivåer av binjurehormon igen.”

Otillåtna hälsopåståenden som dessutom torde medföra att preparatet skall klassas som läkemedel.

L-Phenylaline 500mg 90caps

L-fenylalanin är en grundläggande aminosyra som bl.a. är förelöpare till tyrosin och våra humörhöjande endorfiner och kan på så sätt vara effektiv vid kroniska smärttillstånd, mental utmattning och depression.”

Otillåtna hälsopåståenden som dessutom torde medföra att preparatet skall klassas som läkemedel.

Curcumin/Gurkmejja 665mg 60 Veg kapslar

Den aktiva substansen i kryddan gurkmeja kallas curcumin. Dess anti-inflammatoriska verkan har visat sig vara jämförbar med läkemedlen hydrokortison och fenylbutazon. Till skillnad från dessa läkemedel har curcumin inte visat sig ha några betydande biverkningar. Själva inflammationshämmandet sker bland annat genom att cellerna stoppas från att skicka ut en signalmolekyl som är väsentlig vid inflammatoriska processer.

Otillåtna hälsopåståenden som dessutom torde medföra att preparatet skall klassas som läkemedel.

Att Expressen sprider villfarelser kring hälsa är ledsamt i sig, men att man gör det genom att ge Mia Lundin en oemotsagd sakkunnig-seriös-roll är extra fult.

Tack för ordet!

HANNA BRUS

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev