Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag28.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Gästkrönika

Expressens dubbla budskap om borrelia

Publicerad: 26 Maj 2015, 17:59

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.


Förra året var Expressen lite väl snabba med att sprida den kontroversiella uppgiften att borrelia skulle kunna överföras sexuellt och inte bara via fästingar. Studien där det påstods att man odlat fram borrelia från vaginalsekret såväl som sperma har blivit kraftigt ifrågasatt, och det blir inte bättre av att en av författarna tidigare beslagits med forskningsfusk.

I år har Expressen hälsoredaktion spottat upp sig och Bengt Isaksson har skrivit en artikel baserad på korrekta fakta om borreliainfektion: Borrelia - allt du behöver veta. Men den ena redaktionen vet inte vad den andra gör, för samtidigt kommer desinformation om borrelia från samma tidnings nöjesredaktion, där olika journalister gör rewrites om nordamerikanska kändisars tveksamma borreliadiagnoser.

Nöjesjournalisterna Mathilda Olausson och Emelie Henricson återberättar artiklar om kanadensiska sångerskan Avril Lavigne som ”gick från läkare till läkare i åtta månader tills [hon] hittade en person som faktiskt hade kunskap om borrelia”. ” - Jag var sängliggande i fem månader … Det kändes som att jag inte kunde andas, jag kunde inte prata och jag kunde inte röra mig. Jag trodde att jag skulle dö”.

Även skådespelerskan Ashley Olsen är enligt Expressens Pontus Johansson ”drabbad av skräcksjukdomen”, och Evelina Malteson fyller på med att ”sjukdomen påverkar också hennes humör på så sätt att hon ofta kämpar med svåra smärtor som känns som tusen nålar eller brinnande hetta. Hon har också blivit glömsk. …  Hon verkar vresig. Och bredvid smärtan är hon utmattad”.

Vi kan förstås inte säkert veta om dessa artister lider av sviterna efter en alltför sent upptäckt äkta borreliainfektion (på engelska Lyme disease) eller om de gått från den ena läkaren till den andra tills de hittat någon av dessa ”lyme literate doctors”, självutnämnda borreliaexperter som ställer sin favoritdiagnos utifrån enbart antaganden ifall inte provsvaren passar, men det senare alternativet framstår som mer sannolikt.

I amerikanska media är det dock inte Lavigne eller Olsen som är galjonsfigur för ”kronisk borrelia”, den rollen innehar modellen och tv-personligheten Yolanda Foster från Real Housewives of Beverly Hills. Via Instagram håller Foster fans och skvallerpress uppdaterade om hur hon reser världen runt för att gripa efter halmstrån och pröva behandling efter behandling. Hon har behandlats i Singapore och Korea, senast fått stamcellstransplantation i Tyskland och dessförinnan ozonbehandling i Mexico. Hon har provat tarmsköljning, hypertermibehandling där hela kroppen värms upp, injektioner för att detoxa kroppen från påstådd tungmetallförgiftning och så vidare.

Det förefaller som om läkarskribenten Russell Saunders (pseudonym) har rätt i sin artikel Real Housewife, Fake Disease. Han konkluderar i The Daily Beast: ”I believe she is being taken for a very expensive ride, and one that nobody else should join her on. Chronic Lyme disease has no grounding in science, and no amount of celebrity attention can alter that fact”.

En grupp erkända borreliaforskare har nyligen gjort en mer systematisk inventering av vilka alternativa terapier patienter med påstådd ”kronisk borrelia” erbjuds via internet, och man känner igen de som Yolanda Foster provat. Artikeln Unorthodox Alternative Therapies Marketed to Treat Lyme Disease  listar mer än 30 olika odokumenterade alternativbehandlingar. Några som inte redan nämnts ovan är ”frekvensmedicin”, amalgamsanering, olika örter, dricka sin urin, läkemedel mot alkoholberoende, magneter och kolloidalt silver.

Av nyhetsflödet från USA att döma har ”chronic lyme disease” seglat upp som den nya modediagnosen för patienter som söker för besvär som trots medicinsk utredning hamnat i den illa förstådda kategorin MUPS, medically unexplained physical symptoms. Vi får hoppas att svenska journalister klarar att hålla huvudet klart och kallt så att vårt land slipper denna sociala epidemi. ”Kronisk borrelia” smittar inte via fästingar utan via media, precis som elallergi och amalgamsjuka gjorde.

(En lite kortare version av denna text har tidigare publicerats på journalisten.se under rubriken  Kronisk borrelia smittas via media)

MATS REIMER

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev