Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Extremt ovanlig genmutation

Publicerad: 26 november 2014, 08:18

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Livet blir inte alltid som man tänkt sig. Först kan det vara som att glida fram på en glaserad banan petit choux. Ni vet, de där bakelserna som är fyllda med vaniljkräm, banan och vispad grädde garnerad med glasyr och smält choklad.

Så übergott var livet länge för Gunilla. Utbildning, arbete, karriär, resor, stilig make, fint liv och så första barnet. En mor känner på sig om något är fel med hennes barn sägs det. Sant eller inte, men Gunilla misstänker att något är onormalt med barnets utveckling. Maken lever på en helt annan planet, okänt vilken, och tycker barnet ska gå på Harvard!

Svårt och långdraget att få en diagnos och Gunilla hinner vänta andra barnet. Samma misstankar uppstår, men maken har nu slutat dilla om Harvard. Äktenskapet mellan det perfekta paret börjar krackelera, men Gunilla hinner bli med tredje barnet. En flicka och samma välgrundade modersmisstankar igen. Inom loppet av nio månader får nu barnen äntligen sina diagnoser. Det är frågan om en extremt ovanlig genmutation med autism och utvecklingsstörningar.

Tre utvecklingsstörda barn, inget verkar stå rätt till i huvudet på maken som ställer till allsköns trassel, tvärt smiter till ny yngre livspartner och slutligen återvänder till hemlandet Deutschland för han vill "köra Porsche igen".

Ett utvecklingsstört barn är mycket nog, två är mer än otur och tre rent omänskligt. Toppa med en ärkeknöl till karl och som om inte det är nog drabbas barnens stöttande mormor av bukhinnecancer och faller ifrån. Morfadern i sin tur får prostatacancer.

I boken "Alltid för er : en sann historia" av Gunilla Lindh och Cecilia Berglund får vi veta hur barnens mor lyckas hålla sig upprätt. "Fett coolt", hör jag Gunilla berätta att en pojke utbrast när han fick höra att det bara finns sex kända fall i världen av denna genmutation varav tre är Gunillas barn. Man kan nämligen lyssna till Gunillas berättelse på Youtube där hon sitter i soffan hos "Malou Efter Tio" i TV4.

"Alltid för er" är lättläst eftersom språket är osofistikerat som i en veckotidningsroman, men innehållet är tungt. Människan Gunilla är en kämpe. Det här är något att läsa när man behöver boosta sin styrka inför livets tyngsta prövningar. En korsett av stål, men i bokform. Motsatsen till att vilja "köra Porsche igen".

ING-BRITT PERSSON

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev