Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Farmaceutens önskelista

Publicerad: 19 december 2018, 06:45

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Känner du en farmaceut? Kanske är det en arbetskamrat, en nära vän eller rentav din partner? Har du ingen aning om vad du ska ge denna i julklapp för att stilla det farmaceutiska begäret? Sitt lugnt i båten, här kommer en hel lista med julklappstips!

Podcasts- för farmaceuten som alltid är på språng eller har sjutton bollar i luften samtidigt. Hur slår man in den undrar du? Skriv poddens namn på ett vackert julkort och fäst denna vid en flaska Fernet Branca. Farmaceuter älskar Fernet Branca!

The Elective Rotation: A Critical Care Hospital Pharmacy Podcast
En podcast om sjukhusfarmaci som fortfarande är rätt ovanligt i Sverige. Avsnitten leds av Pharmacy Joe och är inriktade på intensiv- och akutvårdsläkemedel. Det är rätt korta avsnitt (cirka 10 minuter) och högt tempo så det gäller att hänga med i svängarna. Programmen är dock ett väldigt bra sätt att snabbt uppdatera sig och få en kvick översikt av områden som smärtstillande, sedering och septisk chock.

CorConsult Rx: Evidence-Based Medicine and Pharmacy
Två apotekare gör snabba genomgångar av ämnen som har komplex farmakologi och farmakoterapi. Avsnitten är längre (30-60 minuter) och tar bland annat upp kroniska njursjukdomar, hepatit C-läkemedel och blodfettssänkare. Detta är en podcast som riktar sig till en bredare publik som inkluderar farmaceuter, sjuksköterskor, läkare och studenter.

HelixTalk- Rosalind Franklin University’s College of Pharmacy
Podcast som produceras av universitetets farmaceutiska fakultet och riktar sig både till apoteks- och sjukhusfarmaceuter. Avsnitten är ungefär 30 minuter långa och inriktade på kliniska uppdateringar och diskussioner av nya riktlinjer, till exempel om antikoagulantia, vaccinationer och neurologiska sjukdomar.

Pharmacy Leaders Podcast-
Denna podcast är en del av The Pharmacy Podcast Network där programledaren Tony Guerr delar med sig av tips för att utveckla ens farmaceutiska karriär och även intervjuar andra farmaceuter. Diskussionerna inkluderar hur man bygger upp ett professionellt varumärke, farmaceutiskt ledarskap och hur man nätverkar på bästa sätt. Avsnitten är cirka 20-40 minuter långa och avhandlar bland annat karriärtips, arbetsintervjuer och löner. Förutom att vara en bra podcast för redan arbetande farmaceuter är den fullsmockad av matnyttiga tips för studenter.

Dokumentärer- för farmaceuten du vill ha en mysig TV-stund med följt av en intensiv diskussionsstund. Ges tillsammans med en gigantisk skål popcorn.

Understanding the opioid epidemic
En dokumentär från PBS som avhandlar den fortfarande pågående opioidkrisen i USA, där cirka 90 människor dör varje dag. Dokumentären kombinerar människors egna berättelser med information från experter och personer som jobbar mot epidemin. Förutom detta ges också förslag på möjliga lösningar och riktlinjer för att kunna få stopp på krisen.

Heroin(e)
På samma tema som ovan nämnda dokumentär. Industristaden Huntington i West Virginia har drabbats extremt hårt av opioidkrisen. Andelen överdoser är tio gånger vanligare där än i resten av landet och hotar invånarnas hälsa, säkerhet och ekonomi. Dokumentären fokuserar på räddningspersonalens arbete med att rädda personer som överdoserat. Vann en Emmy för bästa korta dokumentär och har också blivit Oscarsnominerad.

Take Your Pills
En dokumentär som fokuserar på den amerikanska förskrivningen av Adderall (innehåller levoamfetamin och dextroamfetamin) och är indicerat mot adhd och narkolepsi men som i stor omfattning används av personer som vill prestera bättre, till exempel på jobbet. Doserna är oftast högre än rekommenderat och ökar både risken för biverkningar och beroende. Dokumentären tar också upp utvecklingen av amfetaminer och den medicinska användningen av dessa.

Facklitterära böcker- till kunskapstörstande farmaceuten som vill ligga i soffan under en filt. Bör ges tillsammans med en kopp kaffe (extra pluspoäng om du också fixar påtåt och tretår) samt en stor ask Wienernougat.

Ren, mjuk och vacker. Kemi och funktion hos kosmetika av Marie Lodén
En mycket saklig bok som beskriver olika skönhetsprodukters effekt, säkerhet samt miljöpåverkan. Vad innebär det egentligen när en produkt marknadsförs som ”Fri från” eller är Svanenmärkt? Rekommenderas till alla farmaceuter, apotekstekniker, hudterapeuter eller intresserade personer som vill lära sig mer om produkterna de själva använder.

Making Medicines av Stuart Anderson
Denna bok är till för den historieintresserade farmaceuten och avhandlar läkekonst och läkemedel från de forntida egyptierna fram till nutid. Fokus ligger på upptäckter och användning av läkemedel och hur rollen som farmaceut har utvecklats genom åren. Boken illustrerar också hur sociala, politiska och ekonomiska framsteg har påverkat både läkemedelsutveckling och apoteksväsende.

Communication Skills in Pharmacy Practice av Robert S. Beardsley och Carole L Kimberlin
För personer som är nyfikna på hur man bäst kommunicerar med patienten om läkemedel. Boken lär ut kommunikationsprinciper och olika kommunikationsförmågor. Här finns massor av provdialoger och övningar för att finjustera kommunikationen så att den blir så effektiv som möjligt.

Opportunities in Pharmacy Careers av Fred Gable
Känner du någon som är osäker på vilken inriktning man ska välja eller vad som ska bli nästa karriärsteg? Denna bok tar upp över hundra områden man kan jobba i om man är farmaceut och innehåller också tips om vad man kan göra för att nå dit man vill. I Sverige har farmaceuter något mer begränsade möjligheter än i till exempel USA men denna bok kan ändå tjäna som välbehövlig inspiration för många personer.

Skönlitterära böcker- till farmaceuten du vill skämma bort med något trevligt och läskigt samtidigt. Bör ges tillsammans med lugnande örtte och något varmt och gosigt (förslagsvis en sömnig katt).

Apotekarmordet av Bengt Lundblad
Under sommaren 1940 utreder kriminalkommissarie Tage Kroon ett självmord i Eskilstuna. Inom kort vecklar sig dock en historia ut med hemliga dokument, kurirer, mord och kidnappning! En charmig deckare med färgsprakande persongalleri och intrikat handling.

The Pharmacist’s wife av Vanessa Tait
Rebecca gifter sig med apotekaren Alexander på 1800-talet. När hon får reda på hans otrohetsaffärer börjar Alexander ge henne sin nyupptäckta medicin för att lugna hennes ”hysteri”. Läkemedlet ifråga är heroin och inom kort snart är Rebecca fast i ett starkt missbruk som hennes man intresserat observerar. En bok om drogberoende, kvinnoförtryck och hämnd.

Egen medicin av Anna B Green
Clara har precis gift sig med läkaren David, men efter bröllopet börjar hennes hälsa svikta. Kan det vara biverkningar från de tabletter hon fått av sin svärfar? Snart får David kontakt med en kvinna som jobbat på läkemedelsföretaget som tillverkat tabletterna. Familjeidyllen faller snart sönder och samman tills de står inför en katastrof. Boken passar den farmaceut som tycker familjen kan vara lite småjobbig under julen och behöver få lite perspektiv.

Lethal White av Robert Galbraith
Den fantastiska J.K Rowling har under pseudonym skrivit om detektiverna Cormoran Strike och Robin Ellacott. Lethal White är den fjärde iboken och släpptes hösten 2018. . Här avhandlas politik, psykisk ohälsa i olika former och naturligtvis brott. Ett särskilt läkemedel spelar en stor roll för att ta livet av en av bokens nyckelpersoner. En historia som är full av dramatiska vändningar, komplicerade relationer och orubblig vänskap. Kort sagt: allt en bok ska ha!

Hoppas denna lista hjälpte dig lite i sökandet efter den perfekta julklappen. Jag önskar alla en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!

HANNA JUSTAD

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News