Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Filippa Reinfeldt godkänner ärlig homeopati

Publicerad: 15 mars 2010, 08:43

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Jag skrev till sjukvårdslandstingsråd Filippa Reinfeldt och frågade om det var OK att husläkare i Vårdval Stockholm förskrev homeopatiska mediciner (som exempel nämnde jag extrakt på myror utspätt hundratusen gånger). Svaret kom snabbt från hennes landstingsrådssekreterare Maria Olofsson.

”Vidarkliniken bedriver på uppdrag av landstinget en auktoriserad husläkarmottagning enligt regelboken för husläkarverksamhet. Regelboken är utformad på ett sådant sätt att den ska ge utrymme för en profilering av mottagningarna… De specifika krav som ställs på vårdgivare när man väljer att behandla patienter med antroposofiska läkemedel är att patienten är väl informerad och medveten om den valda behandlingen samt att den genomförs utifrån beprövad erfarenhet... Självklart har mottagningen ett annat förskrivningsmönster, men bedömningen är att deras användning av antroposofiska läkemedel genomförs under god kontroll och enligt beprövad erfarenhet.”

Min tolkning av svaret blir att det för vårdvalets husläkare är tillåtet att behandla med antroposofiska naturläkemedel om man noga berättar för patienten att förskrivningen sker under tillfällig dispens eftersom preparaten inte granskats av Läkemedelsverket. Den som skriver ut homeopatiska medel bör också informera patienten om att läkemedlet inte innehåller en enda molekyl av den ursprungssubstans som är angiven på etiketten.

MATS REIMER

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News