Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Finländsk public service desinformerar om borrelia

Publicerad: 1 mars 2014, 14:01

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Få journalister skulle skriva en artikel om global uppvärmning och ”klimat-skeptiker” utan att ge läsarna information om vilken verklighetsbeskrivning som har den överväldigande delen av vetenskapssamhället på sin sida. Men när det rapporteras om andra ämnen ramlar allt för många journalister i fallgropen ”falsk balans”. Den ena forskaren säger si, den andra forskaren säger så, men journalisten tar inte ställning och läsaren lämnas med ett intryck av att sanningen nog ligger någonstans mitt emellan eftersom forskarna är delade i frågan.

Sådan slapp journalistik har nyhetsredaktionen på YLE förfallit till. I reportaget Patienterna som glömdes bort ges röst åt patienter som upplever sig missförstådda av den offentliga vården, och därför har sökt sig till en privatklinik i Helsingfors för att få kurer med intravenös antibiotika mot påstått svårbehandlad ”kronisk borrelios”.

Reportern berättar att ”Det finns två skolor när det gäller borrelios”, och att den behandling som ges på Dr Toni Vännis klinik Lähilääkärit inte är den som ges i den offentliga vården. Privatkliniken lär vara den enda i Finland som behandlar patienter som fått den alternativa diagnosen ”kronisk borrelios”. Om de tar emot patienter från Sverige vet jag inte.

I den uppföljande artikeln Sjukdomen som delar forskarna refereras två finländska forskare som vore de lika välmeriterade representanter för en splittrad vetenskapskår. Molekylärbiolog Leona Gilbert från Jyväskylä universitet berättar att hennes grupp ”nått lovande resultat som tyder på ett samband mellan kronisk smärta och borrelios”. Den andra sidan får professor Jarmo Oksi stå för: ”Det finns ingen orsak att tala om kronisk borrelios. Det handlar om symptom som patienterna har fått av olika orsaker efter en borreliainfektion”.

Jag tycker inte att det är fel att rapportera om att det finns missnöjda patienter som söker alternativ till den offentliga vården. Men det är två viktiga saker som YLE underlåter att berätta. För det första sägs inget om de faror som finns med långvarig antibiotikabehandling, både för kollektivet med resistensutveckling och för den enskilde med risk för clostridiuminfektioner och andra allvarliga biverkningar. För det andra borde YLE berättat att medan professor Oksi har skrivit många vetenskapliga artiklar om borreliainfektion så har Leona Gilbert hittills inte publicerat en enda.

MATS REIMER

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev