Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Finska infektionsläkare kritiserar EU-resolutionen om borrelia

Publicerad: 1 januari 2019, 16:32

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


I finska läkartidningen Lääkärilehti ifrågasätts nu EU-parlamentets uttalande om borreliainfektioner av två bakteriologer och sex infektionsläkare, varav fyra professorer: EU-resolution om Lyme-borrelios förvirrar. EU-parlamentets text bygger mycket lite på forskningskonsensus och desto mer på extrema uppfattningar från så kallade ”Lyme literate” privatläkare och aktivister som hävdar att de lider av svårbehandlad ”kronisk borrelia”.

Jag har sökt kontakt med alla de svenska politiker som sitter i utskottet som tog fram resolutionen, men det enda parti som svarat mig är Centerpartiet. Enligt deras sjukvårdspolitiske talesperson Anders W Jonsson har här skett ett misstag och varken partiet eller deras EU-representant Fredrik Federley står bakom resolutionens text.

De finska kollegorna artikulerar i stort samma kritik som framförts i denna blogg tidigare: det finns faktiskt hyfsat konsensus i Europa hur sjukdomen skall behandlas, inget talar för att borrelia skulle bli ”kronisk” om patienten får en adekvat antibiotikabehandling, antikroppstester fungerar bra för att utesluta borrelia om symtomen funnits många veckor, blodmikroskopi är däremot en dålig metod, den borreliabehandling som ges vid privatkliniker på kontinenten är utan vetenskapligt stöd.

Slutklämmen på inlägget i Lääkärilehti lyder ”Lyme-borrelios är en allvarlig infektionssjukdom, och högklassig vetenskaplig forskning om den borde få mer ekonomiskt understöd än hittills. I det här avseendet är resolutionen välkommen. I flera avseenden är EU-resolutionen dock ovetenskaplig och kan leda till både felaktiga och t.o.m. farliga vägar för patienternas behandlingsstrategier. Parlamentet borde ha konsulterat infektionsläkare och andra erkända sakkunniga i olika delar av Europa innan resolutionen publicerades.”

Det är en kritik som även de svenska infektionsläkare jag varit i kontakt med kan skriva under på.

MATS REIMER

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev