Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Förebygga kvinnocancer - var finns feministerna?

Publicerad: 26 februari 2008, 11:32

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Såvitt jag minns så var en mängd kvinnliga politiker och debattörer bland dem som såg till att Sverige fick allmän screening med mammografi. Mammografin var delvis ett feministiskt projekt.

Fast jag själv har aldrig blivit riktigt övertygad om att det är så självklart klokt att screena friska kvinnor med joniserande strålning, och vad jag förstått av den vetenskapliga debatten så är det fortfarande inte oomtvistat huruvida allmän mammografi är kostnadseffektivt. (En del räknar med ett number needed to screen2000 kvinnor i 10 år? Kanske vore det bättre att screena utvalda riskgrupper, som släktingar till dem som fått bröstcancer, desto oftare?)

Större enighet råder om värdet av screening med cervix-cytologi, även om här också finns problemen med att ta hand om alla falskt positiva svar.

Men nu, när det kommit ett HPV-vaccin som verkar kunna förebygga att en hel del av dessa cellförändringar på livmoderhalsen uppträder, och därmed förebygga cancer, var finns de feministiska debattörerna nu?

Jag har letat lite på nätet och bara hittat att Nalim Pekgul ihop med lokala s-kvinnor publicerat i princip samma artikel i ett antal lokalblad som Helsingborgs Dagblad och Östgöta-Corren (jag gissar att de prövat, men fått nobben av DN Debatt), kristdemokratiska kvinnoförbundets ordförande har skrivit i SvD och gamla nattklubbsdrottningen Alexandra Charles har ihop med några läkare skrivit ett lätt förvirrat inlägg i den något större lokalblaskan Göteborgs-Posten.

Men var är Boëthius, Schyman, Skugge, Tiina, Wachenfeldt och alla andra kvinnoförkämpar när det här finns en helt konkret fråga om kvinnohälsa?

MATS REIMER

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev