Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag16.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Gästkrönika

Förstå patienten utan tolk!

Publicerad: 28 Februari 2014, 12:43

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Dagens Medicinläsare, här kommer facit till rena rama jamskan, var god se föregående blogg "Kalla in armén när du inte förstår patienten!"

Vad heter olika kroppsdelar på patientens eget språk som kan vara jamska, arabiska, gotländska, rom, älvdalsmål eller något annat mysko talk som skiljer sig från rikssvenskan? Tänk om patienten har ramlat och därefter drabbats av vont i lischfingre, rensla i magan och dessutom är litet krimen sedan ett par dagar, så att han nästan kvaamne. Dessutom vaknar han ofta av riktigt besvärande sjånådråtten nattetid. Blek i syna och beläggning på slappra. Behöver det sättas in några åtgärder i ett sådant fall? Här i Jämtland är det ingen nackdel att känna till basal jamska när man råkar på krassliga jamtar.

På klar rikssvenska har patienten efter att ha trillat omkull fått ont i lillfingret. Smärta, värk i magen uttrycks som 'rensla i magan´. Om man är litet krimen, så är man förkyld och om man nästan kvaamne, så har man svårt att andas. Vaknar man av sjånådråtten besväras man av sendrag nattetid. 'Blek i syna´ är förstås blek i ansiktet och beläggning på slappra, ja, då har man beläggning på tungan. Nu klarnar det här fallet, inte sant?

Blåsvere i dag och ganska köschut denna sista februaridag 2014, hälsar vi från Medicinska biblioteket på Östersunds sjukhus. Blåsväder, rätt ruggigt och kallt skulle det heta på rikssvenska.

Och hör ni, träffar man en patient från Arabvärlden/Mellanöstern skadar det aldrig att känna till baklava! Välkänd läcker liten kaka bland miljoner människor på vår jord. Den sortens knowledge öppnar ofta upp för ett leende och därmed etableras en första kontakt, men man inleder
förstås med att hälsa Marhaba! = Hej!

ING-BRITT PERSSON

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev