Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Fortodol - dopad hälsokost från Falköping

Publicerad: 27 februari 2009, 07:18

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


I alla medier rapporteras att HelaPharma från Falköping drar in sin naturmedicin/kosttillskott Dr Donsbachs Fortodol eftersom en del batcher innehållit läkemedlet nimesulid. Detta ämne kan ge allvarlig leverskada, och Fortodol har kopplats till ett dödsfall i Sverige och ett i Norge (fast dödsfallen berättar inte HelaPharma om i sin info).

Av rapporteringen kan man få intrycket att det i Sverige förbjudna läkemedlet hamnat i Fortodol av misstag, men det tror inte jag. "Adulterate",     se där ännu ett engelskt ord som inte har någon bra svensk motsvarighet. Det betyder att man blandar i något som inte redovisas på innehållsdeklarationen, och detta är ett gammalt problem för alternativmedicinska preparat och kosttillskott.

Liksom melamin inte hamnat i kinesiskt mjölkpulver av misstag, så är kinesiska örtmediciner ökända för att vara förstärkta med oredovisade farmaka. I regel blandar man då in ett skolmedicinskt preparat som har den verkan som örtpreparatet påstås ha, till exempel adderas Viagra till örtbaserade potensmedel.

Ett tidigare exempel från Sverige är Psorial, en alternativmedicinsk hudprodukt med "Döda havs-extrakt" som var förvånande effektivt mot eksem och psoriasis. Kollegan Ann Broberg  anade ugglor i mossen, och hade så rätt: Psorial fungerade eftersom den innehöll två starka kortisonpreparat.

Vad skulle då Fortodol vara bra för? Kombinationen av gurkmeja och fenylalanin rekommenderas mot ledbesvär, huvudvärk och inflammation.     Curcumin i gurkmeja anses vara en naturlig anti-inflammatorisk COX-2-hämmare,     men någon i produktionskedjan har velat försäkra sig om en garanterad effekt genom att tillsätta nimesulid. För nimesulid är en riktig COX-2-hämmare, ungefär som Vioxx fast med ännu värre biverkningar.

Så en lärdom vi skolmedicinare kan dra av detta är att försöka ha en så öppen dialog med patienterna att de vågar berätta om vilka alternativpreparat de använder. Och kommer det trovärdiga rapporter om mirakulös bättring kan det vara dags att låta Läkemedelsverket analysera om hälsokosten är spetsad med ortodox farmakologi.

(Ni kan läsa om en annan koppling mellan Dr Donsbach och Falköping i mitt blogginlägg från 16/2.)

MATS REIMER

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev