Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Förvillande reportage om alternativmedicin

Publicerad: 5 maj 2014, 23:48

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Åter igen har ett okritiskt reportage om en alternativmedicinsk metod sett dagens ljus i Dalarnas Tidningar. Den här gången är det en så kallad bioresonansterapeut som får tidningens understödjande uppmärksamhet. Metoden påstås i texten, utan förbehåll, kunna behandla allergier, magbesvär och migrän. Detta med en apparat som ”balanserar organen med rätt frekvenser.”

Artikelförfattaren ställer visserligen inledningsvis ett par kritiska frågor:

... fungerar den verkligen? Eller är det bara humbug för lättlurade människor som drar ett sista halmstrå till en bättre hälsa?

Svaren får man dock uttolka av texten som i stort leder läsaren åt ett bestämt håll. ”Socialstyrelsen har inte godkänt behandlingen” följs av ”Men personer som testat tycker den fungerar”. Den enda angivna frågan är direkt missledande då frågeställningen utgår ifrån att behandlingen fungerar: ”Men hur går egentligen metoden till som inte bara behandlar allergier utan även magbesvär och migrän”.  Texten vävs samman med anekdoter från en ”botad” klient och från terapeuten själv som berättar om sina hälsovinster samt vilka diagnoser som mirakelmaskinen inte bara kan ställa utan också behandla. (Det ska också tilläggas att det inte bara är ”lättlurade människor” som söker svar och hjälp med sjukdom och ohälsa eller besitter hopp om botande behandlingar. Tvärtom är det troligt att de flesta av oss hamnar där någon gång under vår livstid).

Till artikeln finns även en ”faktaruta”, där läsaren i allmänhet skall finna basal fakta kring ämnet utan att behöva läsa brödtexten:

”Bioresonansterapi har inget samband med frekvensterapi som nyligen blivit starkt ifrågasatt. I Sverige är behandlingen relativt ny men i Tyskland används den av många läkare inom sjukvården. Metoden är inte erkänd av Socialstyrelsen och är bitvis kontroversiell.

Den initiala hänvisningen avser möjligen medicinjournalisten Anna Bäsens artikelserie i Expressen, ”Bluffdiagnoserna”, där reportern besökte några alternativa terapeuter med dold kamera, däribland en ”frekvensterapeut”. Anna gick från besöket några tusenlappar fattigare och med ett femtiotal påhittade diagnoser - som givetvis behandlaren visste råd till. Både frekvensterapi och bioresonansterapi inbegriper en omnipotent underverksapparat som ställer diagnoser och också behandlar dem. Hur metoderna skiljer sig åt framgår inte, och formuleringen ger sken av att den ena terapin, till skillnad från den andra, inte är ifrågasatt.

Att det vidare finns läkare i Tyskland som använder sig av metoden säger förstås inget om validiteten, men påtalas gissningsvis för att ge terapin ett trovärdigare intryck. Vad som avses med ”bitvis kontroversiell” framgår inte heller.

Möjligen åsyftar reportern bioresonansterapins orimlighet? Att klienterna riskerar att få hitte-på-diagnoser och/eller diagnoser de faktiskt inte har? Att det varken finns välgjorda vetenskapliga studier som ger stöd åt metodens effekt eller ”diagnostik”? Att en klinik i Hedemora fälldes för falsk marknadsföring, bland annat för att man påstod sig kunna behandla allergier med bioresonansterapi?

”Allergikliniken i Hedemora förbjuds vid vite av 200 000 kronor att i sin marknadsföring påstå att den så kallade bioresonansterapi man erbjuder kan bota eller lindra allergier. Det slår Stockholms tingsrätt fast i en dom riktad mot klinikens ägare..”

Kanske anser journalisten att det ur ett helhetstäckande perspektiv räcker med en länk till en kort text där Ann-Sofie Enlund, överläkare på lung- och allergimottagningen på Falu lasarett, citeras:

”Jag har inte sett någon evidensbaserad forskning som visar att metoden har effekt och då använder vi inte den i offentlig sjukvård, säger hon”.

Jag har sagt det förut och jag kommer få säga det igen. Det finns otalet alternativmedicinska metoder som likt varje trosövertygelse har sin skara positiva följare. Något som varken är konstigt eller ett problem i sig. Men det finns en baksida av påhittade kroppsfunktioner, ”diagnoser” och ”diagnostiska” metoder, i synnerhet om det inte tydligt framgår vad som är kunskapsbaserat och inte.

Okunskap, myter och missförstånd kring sjukdom och ohälsa kan skapa ängslan, oro och falska förhoppningar, vilket i sin tur underlättar för profiterande lurendrejare. I värsta fall kan adekvat behandling försenas eller helt utebli. Och det är onekligen olyckligt om journalister bidrar till detta genom att utelämna kunskapsbaserad information i sina artiklar.

Tack för ordet!

HANNA BRUS

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev