Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag11.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Gästkrönika

Främling vad döljer du för mig?

Publicerad: 5 februari 2019, 07:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Det var länge kutym i flertalet (mansdominerade) branscher att man i samband med förhandlingar tog sig några järn, för att lära känna sin affärspartner bättre, en sedvänja så fortfarande vi kan se reliker av i länder som på gott och ont inte  hängt med i utvecklingen inom affärslivet. Det är lätt att se ner på sådant beteende som utslag av machismo, men vem kan handen på hjärtat inte säga att gärna hade velat se bakom motpartens pokerfejs? Oavsett om det är i en kärleks- eller vänskapsrelation, kollegor emellan, i relation till affärspartners eller varför inte i vårdgivare-patientrelationen.

Vi lär våra barn att det är fult att ljuga, men ändå är en stor del av den vuxna interaktionen baserad på lögner av olika grad, sådana man gör av egenintresse, lögner för att skydda kollegor eller gruppen, lögner för att man förväntas eller måste göra i sitt uppdrag. Vi intalar oss att vi aldrig tänjer på sanningen även om vi skulle bli medvetna av vår ”selfserving bias”, och dömer andra hårdare för sådant man förlåter sig själv. Jag refererar inte nu till det brottsliga eller den patologiska lögnen utan den ”vita lögnen”, den som är ok för att vi själv eller andra intalar oss var tvungna av givna omständigheterna att dra.

Ta bara sådana symptom såsom smärta, oro eller yrsel? Hur ska det objektivt och sanningsenligt förklaras av den som lider? Och hur ska det lika objektivt och sanningsenligt bedömas av vårdpersonalen som träffar patienten?  Bara i detta enkla möte kan triviala saker påverka, och medvetna eller omedvetna lögner tar plats där osäkerhet råder.  Patienten som överdriver för att tas på allvar och slippa skickas hem med en Ipren, och vårdpersonalen som inte vill ha en till vanlig migrän-patient på halsen fast det skulle kunna vara något annat? Vilka lögner drar man inte till sig själv och varandra då, ändå helt utan ont uppsåt.

Då känns plötsligt en sup eller två, rätt rimligt för att lätta lite på överjaget. Men inte kan man supa ner sina patienter, vilket knappast skulle underlätta behandlingen. Bättre hade det varit med ett medel som precist kan injiceras och blockera dessa lögnaktiga skyddsmekanismer, utan massa biverkningar. Helt enkelt ett äkta Kallocain.

Tänk er så många patienter som skulle erkänna att de egentligen inte är sjuka. Sådana som parasiterar på vården, tar er tid och upptar platser?  Visst hade det varit skönt att få det bekräftat när någon egentligen är hypokondriker, har låg arbetsmoral eller bristande självdisciplin? Men om sanningen är att patienten har psykosociala problem hemma eller på arbetet? lider av missbruk eller självskadebeteende? Har brist på socialt umgänge? Fastnat i en skadlig relation?   Hade den sanningen som med tvång brutits ur patienten fortfarande varit en välsignelse eller hade det känts som en skuld då lösningen skulle ändå ligga utanför er makt? Jag har ofta reflekterat hur vi människor hanterar uppriktighet, en viss låt oss kalla det artighet, krävs i alla vuxna relationer även om vi söker uppriktighet och graderar våra relationer efter graden av uppriktighet.

”Kan ni höra sanningen, ni? Alla är inte sanna nog för att höra sanningen, det är det sorgliga. Den kunde vara en bro mellan människa och människa – så länge den är frivillig, ja – så länge den ges som en gåva och tas emot som en gåva.” – Karin Boye, Kallocain

Så istället för att prata om teoretiska vårdgivare-patient relationer skulle jag kunna ge mig själv en placebo-injektion av Kallocain. Jag skulle högt försäkra att även om alla människor är lika värda, så är forskare och läkare lite mer lika värda, åtminstone i självbilden. Att det krävs en viss sorts narcissism för att uppoffra ungdomens lustfyllda år, något som rättfärdigar både bitterhet och stolthet. Att privilegier såsom auktoritet bortom proportioner och lärarundantag är självklara, och att det är genom ovanligt kunnande som de främsta hjärnorna också kan skapa sig en position och välstånd utöver det vanliga. Jag hade hjärtligt yppat att vi forskare och läkare gärna ser livet som ett trappa där vi ska uppåt till nästa nivå, oavsett om det är en artikel i the Lancet eller forska på Johns Hopkins. Att bara den som står på högsta trappsteget är fri.

Om Kallocainets rus varat längre, hade jag hunnit svara att emedan detta är självbilden och världsbilden, så ter sig verkligheten inte lika glamorös. Att vi forskare och läkare inte alls är så värst bra på det vi företar oss, såsom att starta och driva bolag, och att fenomenala människor som Mathias Uhlén snarare är undantagen som bekräftar regeln. Att Sveriges innovationskraft skulle kunna öka om vi slutade leka Übermensch, tog bort lärarundantaget, slutade söka och bevilja finansiering av grundforskning med Vinnova-medel, la mindre kraft på karismatiska företagsledare och influensers och gjorde de förändringar som kräver arbete, men ger resultat som varar längre än endorfinkicken man får på scen. Vi är inte bäst i världen, en svensk motsvarar inte tusen kineser eller indier i innovationskraft. Vi är bra, men inte så bra.

Därefter hade jag vaknat ur detta rus, med skamkänslor av att ha sagt det som alla tänker men som inte får sägas högt. Sen tänker jag att tänker jag om. Tänk om ALLA tog sig en Kallocain-spruta i all ensamhet framför spegeln ibland, vad skulle främlingen tvärsemot säga då? Kanske skulle den våga säga sin inre mening även framför en annan främling då och då?

“Everything you add to the truth, subtracts from the truth.”

—Alexandr Solzehnitsyn

NIMA JOKILAAKSO

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev