Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag22.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Gästkrönika

Från Sahlgrenska, Capio och Karolinska till ”funktionell” alternativmedicin

Publicerad: 22 augusti 2016, 18:28

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


I förra bloggen kritiserade jag Sophiahemmets studie i ”livsstilsmedicin” för dess tydliga inslag av alternativmedicin. Studien administreras av ett företag vars affärsidé är att importera en pseudovetenskaplig form av vård från USA, kallad Functional Medicine. Halva ledningen för bolaget består av olika alternativmedicinare, och ”funktionell medicin” verkar bara vara den senaste varianten av alternativmedicin som vill infiltrera skolmedicinen.

I styrelsen för Nordiskt nätverk för personanpassad livsstilsmedicin AB (NNPLM) sitter tre alternativmedicinare, en ortoped och två tidigare tungviktare från svensk vård, som båda funnits med på Dagens Medicins årliga ”maktlista”. Ordförande i aktiebolaget är Per Båtelson, grundare och VD i Capio under många år och senare styrelseordförande för Karolinska Universitetssjuhuset.

Styrelsens senior advisor Siwert Gårdestig var i tio år sjukhusdirektör, först på Södersjukhuset och sedan på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Därefter har han fortsatt med olika uppdrag inom välfärd och vård, både offentlig och privat. Ortopedens bakgrund känner jag inte närmare till, men låt oss se lite närmare på de tre övriga styrelsemedlemmarnas verksamheter.

Den utvecklingsansvarige för Nordiskt nätverk för personanpassad livsstilsmedicin AB har ett handelsbolag för örtmedicin registrerat på samma adress som NNPLM. Hen har en bakgrund som ”kinesolog” och har tidigare drivit en ”ört- och näringsmedicinsk praktik” med örter, kosttillskott och bioresonans eller frekvensbehandling.

Informationsansvarig på bolaget är en journalist som har en egen firma för naturmedicinsk hälsovård i Umeå. Hen kan ge akupressur och är certifierad hårmineralanalysterapeut. Journalisten sitter även i redaktionen för alternativbladet Näringsmedicinsk Tidskrift och har översatt en artikel som ligger på en hemsida som motarbetar de svenska vaccinationsprogrammen.

Förutom Siwert Gårdestig har företaget ytterligare en senior advisor, en psykolog som bedriver funktionell medicin i egen regi. Bland de diagnosverktyg hen då brukar finns olika ovetenskapliga tester på tarmgenomsläpplighet, matsmältning och candida från Genova Diagnostics. Det är samma amerikanska bolag som svenska Scandlab var representanter för innan Socialstyrelsen ingrep.

Psykologen använder vidare hårmineralanalys, märkliga metallallergitester via blodprov, värdelösa IgG-tester för födoämnesallergi och ”scannern” ES Teck, som kombinerar pulsoximetri, hjärtfrekvensvariabilitet och impedansmätning.

Efter 4 miuter har EIS/ES Teck tagit fram värden som presenteras på skärmen i 3-D format. … Med ES Teck så har  man tagit fram normvärden för hur respektive organ ser ut elektrokemiskt vid optimal funktion. Organen delas in i organsystem som presenteras i olika displayer.

Enligt psykologens hemsida ger denna scanning besked om ”homeodynamiken”, om det finns lokala inflammationer, funktionen av olika hormoner, ”indikationer för kroppsterapi, t.ex. kiropraktik”, pH-värde, neurotransmittorer, mitokondriefunktion, triglycerider, kolesterol, blocksocker och mycket mer.

Den senaste bloggen ifrågasatte professor Kerstin Brismar för den studie i ”functional medicine” hon bedriver på Sophiahemmet. Enligt etikansökan finns det ytterligare två personer ansvariga för studien: psykologen ovan och en läkare som sitter i styrelsen för LIM, Läkarföreningen för Integrativ Medicin, en förening som vill föra in olika former av alternativmedicin i vården.

Även om Brismar och NNPLM i sina repliker försöker tona ned de mest ovetenskapliga delarna av studien, så tyder det mesta på att ”personanpassad livsstilsmedicin” bara är det senaste exemplet på alternativmedicin som under falsk flagg försöker ta sig in i skolmedicinen. De försäkringsbolag som betalar studien förstår knappast vad de gett sitt stöd till.

Varför erfarna personer som Båtelson och Gårdestig vill vara med på denna resa är svårt att gissa, men kanske ser de att konceptet fungerar ekonomiskt i USA. Kundbasen blir större om man inte bara behandlar de kroppsligen sjuka utan också säljer terapi och kosttillskott till ”the worried well” och personer med MUPS, medically unexplained physical symptoms.

MATS REIMER

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev