Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Fuck fikonspråket!

Publicerad: 19 mars 2014, 10:12

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Prokrastinera och luguber, nu kör vi! Inom alla yrken finns ett fikonspråk. Ett fackspråk som man använder internt. Tänk om det kunde stanna därvid, men många gånger låter vi det fackliga fikonspråket sätta sig som cement, så att vi till slut inte klarar av att kommunicera när vi vill nå våra patienter/kunder/målgrupper. Vi uraktlåter att tala begripligt om ni förstår vad jag menar.

Vilka synder gör vi oss skyldiga till inom (sjukhus-) bibliotekariekåren? ”Vad är fjäderlån?”, frågade en doktor under ett staff-meeting där vi informerade om sjukhusbibliotekens tjänster. Ja, vad är ett fjäderlån? Det visste inte vi heller. Däremot använde vi vårt interna fackspråk och talade om f-j-ä-r-r-l-å-n. Fjärrlån! Hur begripligt som helst för vilken bibliotekarie som helst.

Så här förklaras det mystiska ordet i Wikipedia och vi som bibliotekarier har inget att anmärka på den definitionen:

Fjärrlån är lån vid ett bibliotek av material från ett annat bibliotek. Genom fjärrlånen har man som kund vid ett bibliotek tillgång till material från andra bibliotek, genom avtal mellan biblioteken eller enskild förfrågan. Beroende på materialets art kan det tillhandahållas som egentligt fjärrlån eller som kopior.

Fjärrlån är viktiga för forskning och universitetsbibliotek har därför i allmänhet avtal med ett stort antal bibliotek inom och utom landet. Fjärrlån förekommer också utanför forskarvärlden, till exempel som regionalt samarbete mellan allmänna bibliotek.

Ni förstår att det är väldigt bra med fjärrlån, eller hur?

Vad betyder prokrastinera och luguber? En arbetsplats som är sorglig-dyster-skrämmande är helt klart luguber. Det latinska ordet lugubris betyder just sorglig.

Prokrastinera då? Slå upp det i ordlista, googla genast eller så kan du prokrastinera det!

ING-BRITT PERSSON

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News