Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Gabriel Wikström förhalar beslutet om antroposofiska mediciner

Publicerad: 28 december 2015, 11:25

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Finns det någon annan regeringen i hela världen som så regelbundet fattar beslut om (delvis) homeopatiska mediciner? Nu har vår röd-gröna ministär vid sitt sammanträde den 18 december åter beslutat att ge Vidarkliniken undantag från läkemedelslagstiftningen, en respit på ytterligare ett halvår. Det var därmed trettonde gången som en svensk regering ger sitt godkännande till att man i Järna kan fortsätta använda läkemedel utan dokumenterad verkan, medel som i vissa fall är utspädda miljarder gånger och därmed saknar aktiva ingredienser.

I avvaktan på att regeringen ytterligare berett frågan [om] vilket regelverk de antroposofiska läkemedlen bör regleras inom, förlängs försäljningstillståndet för Vidarkliniken, som längst till och med 30 juni 2016.”

Man kan tycka att Gabriel Wikström i dessa tider skulle ha viktigare saker att syssla med än låtsasmediciner. Alla tunga remissinstanser har avvisat en speciallagstiftning för antroposofisk religiös medicin. Det enda rationella beslutet vore att sluta med dispenser, och i stället låta de antroposofiska läkemedelsbolagen verka på samma villkor som andra läkemedelsbolag.

Har bolagen Wala och Weleda dokumenterat verksamma läkemedel kan de ansöka om registrering av dessa som helt vanliga (riktiga) läkemedel. I övrigt finns goda möjligheter att registrera ofarliga homeopatiska medel, eller mindre utspädda naturläkemedel, enligt redan befintliga regelverk. Det är trist att regeringen inte kunde sätta punkt för denna farmakologiska fars.

MATS REIMER

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev