Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Gabriel Wikströms svar är på gränsen till förolämpande

Publicerad: 17 juli 2016, 18:32

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Min bloggkollega Mats Reimer har redan skrivit en bra text om Gabriel Wikströms svar på Birgitta Ohlssons fråga, ”Vad gör statsrådet för att personer som upplever elöverkänslighet ska få evidensbaserad hjälp?”, så läs gärna den först. Jag vill dock lägga till några rader.

Jag vill också passa på att tacka Birgitta Ohlsson för att hon är villig att stå upp för vetenskaplig evidens och kunskap, det är onekligen uppfriskande och lite hoppingivande. Jag är också stolt och glad över att det var undertecknads text i Expressen som inspirerade henne till att lyfta frågan.

Minister Wikströms svar är som Mats Reimer skriver ”defensivt och intetsägande”, och jag skulle gå så långt som att säga att det var på gränsen till förolämpande. Jag kan inte se något annat alternativ än att texten är utarbetad i syftet att säga så lite som möjligt. Frågan är varför? Är frågan så känslig att ministern inte vill säga något alls? Törs han inte stå bakom Socialstyrelsen, Folkhälsomyndigheten och Strålskyddsmyndigheten? Törs han inte stå upp för patienterna och den evidens som finns? Eller handlar det om att han inte vet vad han ska svara?

Jag är medveten om att frågan kan vara känslig och att det är betydligt lättare att lyfta frågor från oppositionssidan. Men, det här handlar inte om politiska åsikter utan om ett läge där kunskapen klart och tydligt säger en sak, emedan olika myndigheter förvirrar och förvärrar både för patienter och för personal som ska hantera situationen. Framförallt handlar det om lidande människor som behöver få rätt hjälp så tidigt det bara är möjligt.

Om det är konkretion minister Wikström söker så har jag ett konkret förslag:

Socialstyrelsen har dragit in sina gamla råd gällande upplevd elallergi och inga nya finns. Ge berörda myndigheter uppdraget att utforma klara riktlinjer kring dessa patienter så att kommuner, sjukvård och skolor får kunskapen och mandatet att hantera dessa lidande människor på samma sätt, på ett evidensbaserat sätt.  Björntjänsterna måste upphöra i hela landet. Existerande lagar och rekommendationer räcker uppenbarligen inte.

För hur ska stigman och okunskap kunna brytas när människor får olika besked av olika myndigheter? Det går inte att främja kunskap med den ena handen och elsaneringar med den andra.

Jag hoppas verkligen att Birgitta Ohlsson eller någon annan orkar fortsätta driva på frågan. Dagens situation håller helt enkelt inte.

Tack för ordet!

HANNA BRUS

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev